„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Boldog István egyrészt kivétel, másrészt szabály

22/12/2020 10:30

| Szerző: Klubrádió/szg

Hivatali vesztegetés elfogadása és egyéb bűncselekmények miatt vádat emeltek Boldog István fideszes képviselő és társai ellen. Hadházy Ákos szerint Boldog ügye egyrészt kivétel, mert kormánypárti politikusról van szó, másrészt szabály, mert a módszert, amelyet alkalmazott, nem ő találta ki, sok körzetben történnek ilyen dolgok. Hozzátette: úgy véli, jelenleg Polt Péter legfőbb ügyész tartja meg a Fidesz kétharmadát, mert Boldogot és Simonka Györgyöt előzetesbe kellett volna helyezni.

2020. december 22. Reggeli gyors - részlet 20.12.22. Hadházy Ákos
08:47
00:00

Hétfőn kiderült: vádat emeltek Boldog István fideszes országgyűlési képviselő és nyolc társa ellen hivatali vesztegetés elfogadása és egyéb bűncselekmények miatt. A Polt Péter-féle Legfőbb Ügyészség megtáltosodott? – kérdeztük Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt. 

Úgy fogalmazott: a hír ebben a formában nem igaz. Boldog István egyrészt kivétel, másrészt szabály. Kivétel azért, mert eljutott a vádemelésig az ügy egy fideszes politikusnál, noha „sok tucat” olyan eset van, amelynél nyomozhatna az ügyészség. Olyan szempontból viszont szabály, hogy ezt a módszert nem Boldog találta ki. Hadházy szerint sok olyan körzet van, ahol ugyanilyen dolgok történnek, ők három hasonló esetben is feljelentést tettek. Arról van szó, hogy a megyei önkormányzatok döntik el, melyik település kapjon európai uniós pénzeket, és a képviselők megmondják, melyik cégnek kell nyernie, tehát kihez kerüljenek a pénzek.

Hadházy felidézte: Boldog István ügyének talán legszebb története, amikor meghívta a környékbeli polgármestereket tárgyalni egy kültéri strandra, hogy senki ne vehesse fel a beszélgetést. (Műsorvezetőnk megjegyezte: néhány ’60-as évekbeli olasz krimit lát maga előtt.) Hozzátette: amikor manipulálnak egy közbeszerzést, lezsírozzák, akkor drágább lesz, mert nincs valódi verseny. Papíron meg kell keresni öt céget, de ha mindig ugyanazt az ötöt keresik meg, és abból háromnak köze sincs az építőiparhoz, akkor nyilvánvalóan drágább lesz a kivitelezés.

Megfőzték a Kárpát-medence lekvárját
 
Boldog István, a térség Fideszes országgyűlési képviselője megnyitja a Lekvárfőző fesztivált Kétpón 2018. szeptember 15-én. A fesztiválon elkészítették a Kárpát-medence lekvárját, amihez a határon túlról (Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság) valamint az ország több településéről hozták a szilvát. A gyümölcsöket egy üstbe öntötték és közel nyolc órán át, folyamatosan kavargatva főzték lekvárrá. MTI Fotó: Mészáros János
 

Miért Simonka és Boldog bukott le?

Az ellenzéki politikus szerint egyrészt „nem ők a legélesebb kések a fiókban, a bűnelkövetéshez  is kell ész, nem csak a gátlástalanság”. Másrészt banánhéjakon csúsztak el, Boldog István „zsarolgatni” próbált olyan polgármestert, aki nem akarta elfogadni a feltételeit, és ez lett belőle, a körzetében többen „fellázadtak”. Ha egyértelmű bizonyítékok vannak, végigmehet egy ügy, de ehhez kellenek olyan ügyészek is, akik viszik előre. Jelezte: volt olyan is, aki öngyilkos lett, mert mondvacsinált indokokkal leváltották, és a Simonka-ügy öt ügyészéből hárman már nincsenek a szervezetnél, úgymond közös megegyezéssel távoztak.

Ha őket jogerősen elítélik, mi lesz a Fidesz kétharmadával?

Hadházy Ákos szerint jelenleg Polt Péter tartja meg a kétharmadot, mert ezeket a képviselőket előzetesbe kellett volna helyezni. Boldog ügyében már többen is jártak így, például Fehér Petra, a képviselő bizalmasa, a megyei közgyűlés tagja. Felhívta a figyelmet: azután egy nappal, hogy megvoltak a kétharmados szavazások, „alaptörvény meg minden hülyeség”, bejelentette a Legfőbb Ügyészség, hogy újabb ügyben kéri a dél-békési fideszes Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését, ez pedig vesztegetés, megpróbálta megvásárolni a már zajló ügyben a tanúkat.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Boldog István Facebook-oldala

Reggeli gyors
2020. december 22., kedd 06:45
Műsorvezető: Dési János