„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Polt védi Simonkát, de azért valószínűleg elítélik

23/09/2020 11:20

| Szerző: Klubrádió/szg

A Simonka György költségvetési csalással vádolt fideszes képviselő elleni nyomozást végigvivő ügyészek közül egy embernek „más, fontos beosztást javasolt” a legfőbb ügyész, ketten pedig kiléptek. Hadházy Ákos független képviselő szerint Polt Péter védi Simonkát, aki kell a Fidesz kétharmadához, de bízik benne, hogy elítélik a dél-békési képviselőt, éppen az említett „hős ügyészek” munkája és a nyilvánvaló bizonyítékok miatt.

2020. szeptember 23. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (20.09.23.)
06:26
00:00

A Magyar Narancs nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen Simonka György költségvetési csalással vádolt dél-békési fideszes képviselő a többi között arról beszélt egy augusztusi képviselő-testületi ülésen, hogy az ügyében eljáró ügyészeket mind kirúgták, a vádirat pedig szerinte „nullás”.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdeztük, aki Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult. Közölte: először valóban azt írta Polt, hogy nem igaz, amivel Simonka a közgyűlésen „hencegett” az ügyészekről. Az ellenzéki politikusnak viszont más információi voltak, ezért később máshogy tette fel a kérdést. Azt kérdezte, volt-e olyan ügyész, aki ezen dolgozott, és akit lefokoztak vagy más miatt távoznia kellett.

A válasz így már gyakorlatilag beismerő volt – mondta. Az egyik vezető ügyésznőnek „más, fontos beosztást javasolt” a legfőbb ügyész, ami Hadházy Ákost a szocializmusban az „érdemei elismerése mellett” áthelyezésre vagy elküldésre emlékeztette. Valószínűleg alacsonyabb beosztásba akarták helyezni, és ezt nem fogadta el. Másik két, ezzel foglalkozó ügyész pedig kilépett a szervezetből. Úgy tudja, nem dolgoztak sokan a Simonka-nyomozáson, hogy ennyien nincsenek már az ügyészségnél, az elég sok kérdést felvet. Ráadásul – tette hozzá – 2012-es, '13-as ügyekről van szó, 2014-ben már gyakorlatilag mindent tudott erről a NAV, és mégis, évekkel később került csak bíróság elé Simonka. Ha más nem mutatja, hogy Polt Péter védi Simonkát, akkor ez. Nagyon lassan halad az ügy, a másik, nagyobb súlyú eset nem tart sehol. Hadházy szerint Polt mindent megpróbált azért, hogy ne legyen vádemelés.

Hangsúlyozta: nyilvánvaló, hogy az ügyészségben is vannak tisztességes és komoly emberek, nekik köszönhető, hogy ebből vádemelés lett, szomorú, hogy pont közülük kellett elhagynia több embernek a szervezetet. Szerinte Simonkát elítélik majd, de azt elképesztőnek nevezte, hogy a fideszes politikus szabadlábon van, a saját területén „tovább garázdálkodik”, még képviselőnek is újra indulni akar, a hangfelvétel alapján „próbálja megfélemlíteni a tanúkat”. Egyetlen objektív oka van a szabadlábon tartásának Hadházy szerint, hogy Polt Péter ezzel biztosítja be a kétharmadot. Az ellenzéki képviselő a „hős ügyészek” miatt gondolja, hogy elítélik Simonkát, és azért, mert annyira egyértelműek a bizonyítékok.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban közölte, hogy Simonka György és 32 társa ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Az más kérdés, hogy hányan tudnak a Simonka-ügyről – jegyezte meg.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Reggeli gyors
2020. szeptember 23., szerda 08.40
Műsorvezető: Lampé Ágnes