„Klubrádió

Vesztegetés miatt kezdeményezi a Legfőbb Ügyészség Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését

17/12/2020 10:18

| Szerző: Klubrádió

Megalapozott gyanú szerint a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője pénzért akarta elérni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, illetve hogy az egyik tanú előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen az ellene is folyó büntetőeljárás során. A Legfőbb Ügyészség indítványozta Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését.

Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza a Legfőbb Ügyészség újabb bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt – közölte az ügyészség. 

Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő és társai ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, amely ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség 33 vádlott ellen 2019. augusztus 21-én emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

Bíróság - Karsai József perének tárgyalása
 
Simonka György
 Fotó: Rosta Tibor / MTI
 

A megalapozott gyanú szerint miután Simonka György tudomást szerzett a büntetőeljárás megindításáról, pénzért akarta elérni,hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, illetve hogy az egyik tanú előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen.

Simonka György cselekménye két rendbeli, vesztegetés hatósági eljárásban bűntettének megállapítására lehet alkalmas, azonban vele szemben csak a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség a büntetőeljárás lefolytatására.

A 24.hu cikkéből kiderült az is, hogy október 13-án elkezdődött a Fővárosi Törvényszéken Simonka György büntetőpere. A Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője harmadrendű vádlottként állt a bíróság elé, és ezúttal nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fényképfelvételek készüljenek róla. Ezt azzal indokolta, hogy a média komoly nyomás alá helyezte őt és a családját. Jelezte azt is, hogy kérdésekre nem kíván válaszolni.