„Klubrádió

Hadházy: Egy éve nincs gyanúsított a Microsoft-ügyben

29/12/2020 14:41

| Szerző: Klubrádió

Továbbra sem sikerült felelősöket, gyanúsítottat találni a Microsoft-ügyben. Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő szerint az FBI és az amerikai tőzsdefelügyelet kiterjedt nyomozásának részleteihez Polt Péternek hozzá kellett férnie, ha erre kéri az amerikai hatóságokat, hiszen a gyanú szerint a Microsoft magyarországi leányvállalata magasrangú kormányzati szereplőket vesztegetett meg.

Polt Péter válasza alapján az ügyészségnek az elmúlt egy év alatt nem sikerült gyanúsítottat találnia a Microsoftügyben – írja Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében. Pedig az FBI és az amerikai tőzsdefelügyelet kiterjedt nyomozás, elfogott e-mailek és beismerő vallomások alapján állapította meg, hogy a Microsoft magyarországi leányvállalata legmagasabb szintű kormányzati szereplőket vesztegetett meg.

A független országgyűlési képviselő szerint a nyilvánosságra hozott jelentésekből néhány résztvevő állami szerv azonosítható, az ORFK és a NAV is köztük van, de a megvesztegető cégek és a megvesztegetett személye ki van pontozva.

Csakhogy Hadházy szerint Polt nyilván megkapná a részleteket az amerikai kollégáktól, ha kéri – foglalta össze a 444. „Vagy Trump kormánya küldte lassan az adatokat, vagy Polt volt az, aki nem sietett hozzájutni...” – írja Hadházy.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Hadházy Ákos
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

2013 és 2015 között a Microsoft indokolatlanul nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek Magyarországon, amik ezeket már piaci áron értékesítették tovább kormányzati intézményeknek, többek között a NAV-nak és az ORFK-nak – ez derült ki az amerikai vizsgálat során, melynek során olyan e-mailek is előkerültek, amik szerint a cég magyar vezetői és a kormány tagjai egyeztettek ezekről az üzletekről.