„Klubrádió
Esti gyors

Nem mindegy, mennyi kiesést kell behozni – Kárpáti János jegyzete

21/01/2021 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Trump megkegyelmezett sikkasztással gyanúsított hűséges ideológiai fegyverhordozójának, Steve Bannon stratégiai gondolkodónak. Trump ebben is megtörte a hagyományokat, de ha ha hihetünk a demokratikus normák helyreállításáról szóló fogadkozásoknak, a politikai barátok kimentése nem válik elnöki gyakorlattá. Persze nem mindegy, hogy két évszázad tradíciója után négy év kiesést kell-e behozni, vagy, mondjuk két évtized után tizenkét esztendőt.

2021. január 21. Esti gyors / részlet, Kárpáti János jegyzete (21.01.21.)
02:05
00:00

Az elnök végül nem ment el odáig, hogy hivatali idejének lejárta előtt kegyelemben részesítse önmagát és családtagjait. Ezzel alighanem terjengős jogértelmezési vitát spórolt meg nemzetének arról, hogy ilyesmi egyáltalán jogában állt volna-e.

Megkegyelmezett viszont hűséges ideológiai fegyverhordozójának, Steve Bannon stratégiai gondolkodónak, aki karrierje csúcsán az Ovális Iroda foteljében ücsöröghetett, és szélsőjobboldali, nacionalista gondolatok közvetítése révén igyekezett tanácsokkal ellátni Donald Trumpot. Aztán az elnök eltávolította őt a Fehér Házból, részben közkívánatra, de mint kiderült, Bannon maga is igen rossz véleménnyel volt Trumpról, és hazaárulásnak tartotta a 2016-os elnökválasztási kampány során az oroszokkal folytatott mutyizást.

Bannon ellen azzal a gyanúval indítottak eljárást, hogy több mint 25 millió dollárt csalt ki Trump több ezer vagyonos támogatójától a mexikói határ mentén megépítendő fal költségeire, de aztán a gyanú szerint ebből több százezret saját személyes céljaira irányított át. Az elnök most mentesítette őt a szövetségi bűnügyi eljárás alól, azzal az indokkal, hogy Bannon "fontos vezető a konzervatív mozgalomban, és politikai éleslátásáról közismert.” Mondhatta volna azt is: „történt, ami történt, kell nekem ez az ember”.

Amerikában egyébként nem szokás politikai barátokat kimenteni az elnöki kegyelem eszközével, pláne nem akkor, ha az érintett nem ült még egy napot sem, éppen csak vizsgálódni kezdtek ellene. Trump ebben is megtörte a hagyományokat – nem először, de utoljára történt ilyen, ha hihetünk a demokratikus normák helyreállításáról szóló fogadkozásoknak. Persze nem mindegy, hogy két évszázad tradíciója után négy év kiesést kell-e behozni, vagy, mondjuk két évtized után tizenkét esztendőt.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2021. január 21., csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

Címlapi kép: MTI/AP/Alex Brandon