„Klubrádió
Esti gyors

Neki már azt sem hisszük el, ha köszön. Pedig ... – Kárpáti Iván jegyzete

19/01/2021 17:43

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A helyzet jelenleg az, hogy tényleg nem érkezik elég oltóanyag Magyarországra, elégtelen az uniós központi elosztás aktuális kapacitása ahhoz, hogy minél hamarabb szabaduljunk ebből az egyre inkább tarthatatlan szituációból. Közben Orbán Viktor leplezetlenül nyomást gyakorol a magyar hatóságra a kínai és orosz vakcinák engedélyezése ügyében, ami meg olyan bizalmatlanságot vált ki, amit nem tudom, hogy fognak kezelni. Ez így patthelyzet.

2021. január 19. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.01.21.
02:33
00:00

Középkori babonák szintjén folyik a diskurzus ismerőseim körében arról, hogy milyen oltást lennének hajlandóak beadatni maguknak, ha egyáltalán így döntenek. FB-posztok özöne szól a kínai vakcináról, leginkább abban a megközelítésben, hogy az elölt kórokozó felhasználásával készült oltóanyag „régimódi” technológia, ezért ők – művelt és egyébként számtalan más területen tájékozott emberek – az újfajta mRNS módszert tartják jónak, mert csak.

Persze a járvány előtt a kutya nem foglalkozott azzal, hogy például egy sima influenza-oltás, hogy készült. Egy elismert, idős professzor nyilatkozata erről körbejárta a sajtót, arra hívta fel a figyelmet teljesen jóindulatúan, hogy a hagyományos oltás egyeseknél, talán, mondjuk 5-10 év múlva autoimmun betegséget okozhat. Sokan erre hivatkoznak, amikor nemhogy ennek a nem éppen transzparens módon fejlesztett és tesztelt kínai változatát, de az egész komoly múlttal és így klinikai tapasztalatokkal bíró módszert elutasítják. Más szakemberek ezt a képet azóta már elkezdték árnyalni és várhatóan európai gyártótól az EU is fog ilyen eljárással készült oltást vásárolni.

Hogy ez így alakult, abban nem kis bűne van Orbán Viktornak. Ahogy mondani szokták, neki már azt sem hisszük el, ha köszön. Ha ő valami mellé odaáll, az minimum gyanús. Pedig a helyzet jelenleg az, hogy tényleg nem érkezik elég oltóanyag Magyarországra, elégtelen az uniós központi elosztás aktuális kapacitása ahhoz, hogy minél hamarabb szabaduljunk ebből az egyre inkább tarthatatlan szituációból. Orbán Viktor leplezetlenül nyomást gyakorol a magyar hatóságra az engedélyezés ügyében, ami olyan bizalmatlanságot vált ki, amit nem tudom, hogy fognak kezelni. Ez így patthelyzet. Halkan jegyzem meg az amerikai-német vakcina miatt pedig vezető uniós tisztségviselők sürgették erélyesen az európai hatóságot, erről már dokumentumok is előkerültek.

Mindenki kapkod és eredményeket akar, de ez közben sok bizonytalanságot, ellenérzést szül. Magyarországon a felmérések szerint nagyon sokan nem akarják magukat beoltatni, de én ezeket csak pillanatnyi helyzetjelentéseknek gondolom, ahogy telnek a megszorítással terhes napok és hetek, egyre többen fogják megváltoztatni a véleményüket. Ilyen üzemmódban nem lehet, nem szabad sokáig működtetni egy társadalmat, mert olyan folyamatok indulnak el, amik még a járvány közvetlen hatásainál is veszélyesebbek.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2021. január 19-i, keddi adásban hangzott el a szerző felolvasásában.