„Klubrádió

Müller Cecília: Helyszínen vizsgálják a kínai vakcinát

18/01/2021 15:22

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília azt mondta, hogy a még csak laboratóriumi kísérletek során vizsgálják az orosz vakcinát, meglátása szerint az eredmények bíztatók. Az országos tiszti főorvos szerint nem kell attól tartani, hogy a Sinopharm nem a legkorszerűbb mRNS-technológiát használja, hanem elölt vírust juttat a szervezetbe.

35 685 embernek elég oltóanyag érkezik kedden a Pfizertől, mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs hétf. Ez valamivel kevesebb az eredetileg tervezettnél, hiszen ideiglenesen egész Európában csökkentik a szállított mennyiséget – írja a 444.

December óta 130 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett az országba, ezek nagy részét már beadták. Beszélt a kínai Sinopharm vakcináról is, amelynek gyártási körülményeit a helyszínen vizsgálják a magyar gyógyszerészeti hatóság munkatársai. Müller szerint nem kell attól tartani, hogy a Sinopharm nem a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna esetében megismert, legkorszerűbb mRNS-technológiát használja, hanem elölt vírust juttat a szervezetbe, ahogy a klasszikus vakcinák. Így működik az influenza és a járványos gyermekbénulás elleni oltás is.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller Cecília
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Az orosz vakcinából 3000 ember beoltására elegendő érkezett Magyarországra decemberben. Kásler Miklós miniszter akkor arról beszélt, hogy részt vehetünk az oltóanyag klinikai tesztelésében. Müller most azt mondta, eddig senkinek sem adták be az oltást, de a laboratóriumi vizsgálatok „rendkívül biztatók”. A közeljövőben az orosz vakcina gyártási körülményeit is vizsgálni fogják, ahogy most a kínaiét. Müller szerint „az orosz fél rendkívül nyitott”,minden ismeretet megosztanak a magyar szakemberekkel, ami feltétlenül szükséges.