„Klubrádió
Esti gyors

Túl sok nő – Szénási Sándor jegyzete

16/12/2020 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az talán nem mindegy, hogy egy családügyi miniszter félreérthetően nyilatkozik a nők szerepéről, illetve félre nem érthetően beszéli le őket a jogegyelőségről, vagy az történik, ami Franciaországban, ahol a párizsi városházán kialakított női túlsúlyt büntető miniszter azt írja a polgármesternek, hogy a bírságból a női közszerepvállalást kívánja támogatni. Hülye kanyart irt le a francia bürokrácia, de legalább nem a középkorba kanyarodik vissza.

2020. december 16. Esti gyors / részlet, Szénási Sándor jegyzete (20.12.16.)
02:30
00:00

A párizsi önkormányzat vezetésében 11 nő és mindössze 5 férfi dolgozik, ami, akárhogy is nézzük, felbillent egyensúlyt jelez, márpedig az állam szerint a kiegyensúlyozottság nemzetstratégiai érték, egyik nem aránya sem haladhatja meg a 60 százalékot, ezért, emeli fel az állam a mutatóujját Anne Hidalgo polgármester előtt, sajnálatos módon 90 ezer euróra kell büntetnie az eltévelyedett, a ló túlsó oldalára átesett, genderügyekben elfogult stb., stb. városi hivatalt.

Jegyezzük meg, az eset majdnem szinkronban történt Novák Katalin magyar családügyi miniszter kijelentésével, aki azt mondta, hogy az az erős nő, aki nem küzd azért, hogy a férfiakkal egyenlő fizetést kapjon. A felháborodás kitört, a miniszter pedig közölte, hogy félreértették, illetve tudatosan félremagyarázták a szavait, ő csak arra gondolt, hogy nem jó, ha az egész élet a férfiak és nők versengéséről szól. És tényleg.

Mindazonáltal az átfogalmazott mondat sem jelent mást, mint hogy nem feltétlenül érdemes megküzdeni az egyenlő jogokért, hiszen a család, a háztartás, gyereknevelés is kitűnő terep egy erős nőnek. Mindehhez tegyük hozzá, hogy miközben nálunk a választók több, mint fele nő, a politikai életben még mindig nem érik el a minimális befolyáshoz szükséges 30 százalékot, egyébként pedig az a családi élet, ami a pirospozsgás, babos fejkendős háziasszony boldog birtoka, egyben a bántalmazás tuti terepe is. Az Eurostat adatai szerint a családon belüli erőszak tekintetében Németország mögött Magyarországon a legmagasabb a népességarányos mutató, igaz, mögöttünk rögtön a franciák jönnek.

Vagyis abban az országban, ahol a főváros vezetése túlnyomóan női kézben van, és a párizsi mutatók jobbak is a nemzeti átlagnál, még mindig vak komondorok százezrei tevékenykednek az ismert eredménnyel. A helyzet tehát sehol sem megnyugtató, az viszont talán nem mindegy, hogy egy családügyi miniszter félreérthetően nyilatkozik a nők szerepéről, illetve félre nem érthetően beszéli le őket a jogegyelőségről, vagy az történik, ami Franciaországban, ahol a párizsi városházán kialakított női túlsúlyt büntető miniszter azt írja a polgármesternek, hogy a bírságból a női közszerepvállalást kívánja támogatni. Hülye kanyart irt le a francia bürokrácia, de legalább nem a középkorba kanyarodik vissza.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. december 16-i adásában hangzott el. Címlapi kép: A.Schneider83/Wikimedia Commons