„Klubrádió
Reggeli gyors

Novák Katalin beárazta a magyar nőket

15/12/2020 14:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Novák Katalin hétfői videójában többek közt arról is beszélt, hogy szerinte a nőknek megértőnek kell lenniük és azt is el kell viselniük, ha a férfiak többet keresnek náluk. Hogy ezt a miniszter hárommilliós fizetés mellett mondja, a magyar átlagkeresetek tükrében Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint visszatetsző és cinikus magatartásra vall.

2020. december 15. Reggeli gyors - részlet 20.12.15. Antoni Rita
06:30
00:00

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős tárca nélküli miniszterről hétfőn megjelent egy videó, amiben arról beszélt, hogy egy nő hogyan lehet sikeres és teljesedhet ki. Épp ezért szerinte a nőknek megértőnek kell lenniük és azt is el kell viselniük, ha a férfiak többet keresnek náluk.

Antoni Rita, a Nőkert Egyesület elnöke szerint nem mehetünk el szó nélkül az ilyen esetek mellett, mert azzal „azt a látszatot keltenénk, hogy minket már ez sem zavar”. Hozzátette, egyáltalán nem biztos, hogy ezzel bármilyen változást el lehet érni, de a tétlenség biztosan nem hoz eredményt.

„Szerintem fontos arról beszélni, ha valami ostobaságot mond egy miniszter, akinek egyébként nem is az a feladata, hogy ideológiai alapon életvezetési tanácsokat adjon, hanem az, hogy a döntéseivel segítsen az állampolgároknak. Különösen visszatetsző az, hogy a regresszív életvezetési tanácsait (Novák) hárommilliós fizetés mellett mondja” – mondta Antoni, hozzátéve, hogy ezt a hozzáállást a magyar átlagfizetések tükrében cinikusnak tartja.

 
Novák Katalin
Fotó: /Botár Gergely/ kormany.hu / MTI
 

Novák videójával kapcsolatban elmondta, hogy már a környezet is, egy konyha is beszédes. Ezek után Novák bevallja, hogy szeret sütni. „Egy nő Magyarországon miniszterként megengedheti magának, hogy bevallja, ő nem házias?” – tette fel a kérdést.

Szerinte Novákot magas pozícióba emelték, amit a háziassággal kell kompenzálnia. Ez követhető nyomon a közösségi oldalán is.

Teszi mindezt úgy Novák, hogy szerinte az emancipációt azok értelmezik rosszul, akik nehezményezik a nemek közti keresetkülönbséget. Az egyesület elnöke szerint éppen ezzel degradálja a nők ambícióit, törekvéseit nemek harcává. Ezzel úgy állítja be, mintha a férfiak körül forogna a világ, és a nők azért akarnának egyénileg érvényesülni, hogy legyőzzék a férfiakat.

„A videó a férfiakkal szemben is degradáló, mert azt üzeni, hogy a szeretetre és a gondoskodásra való képesség specifikusan női adottság. Tehát ők nem képesek a szeretetre és a gondoskodásra?”

A videóban Novák Katalin azt mondja, hogy merjenek az emberek felelősséget vállalni, családot alapítani, gyereket vállalni. Antoni szerint ezt úgy is lehet értelmezni, hogy Novák a párt fiataljainak azt üzeni, ők csak azért nem alapítanak családot, mert buták és gyávák.

Azt is hozzátette, hogy a méltó fizetés igénye politikai oldaltól független. Novák videóját a Szájer-botrányhoz hasonlóan a kormány képmutatásának újabb megnyilvánulásának nevezte, ami Fidesz népszerűségének további csökkenéséhez járul hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.12.15. 08:47
Műsorvezető: Dési János