„Klubrádió

„Novák Katalinnak fogalma sincs arról, hogy élnek a magyar nők”

15/12/2020 16:39

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nőtagozata szerint Novák Katalinnak, noha ez a feladata a kormányban, fogalma sincs arról, hogyan él a magyar családok, nők túlnyomó többsége. Hercegh Mária, a tagozat vezetője vérlázítónak tartja Novák üzenetét (amely szerint nem baj, ha egy nő kevesebbet keres egy férfinál), és felszólítják a minisztert, hogy kérjen bocsánatot a dolgozó nőktől.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nőtagozata közleményében azt írta: Novák Katalinnak, noha ő az Orbán-kormány családokért felelős tárca nélküli minisztere, fogalma sincs arról, hogyan él a magyar családok, a nők, az anyák 90 százaléka. Szerintük ezt leplezte le a Facebook-oldalára kitett, nőknek szánt „oktatóvideója”. A tagozat, több tízezer dolgozó nő képviselőjeként, elárulja a miniszternek, a magyar nők nem azért dolgoznak, mert így akarnak „kiteljesedeni”. Nincs más választásuk – idézi a 24.hu.

Hercegh Mária, a tagozat vezetője hangsúlyozta: a nők többsége nem úri passzióból jár hajnalban a gyárba, műszakba, szolgálatba, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is. A családjuk csak így tud megélni. Ők is szeretnének kötetlenül dönteni az életükről, arról, hogy otthon kényelmesen sütögetnek-e, vagy „halálra” dolgozzák magukat, de nem tehetik.

A miniszter ugyanis azt mondta: „Ne higgye el [egy nő], hogy életünk minden pillanatában össze kell mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kell rendelkeznünk, mint a másiknak.”

Lehet, hogy szívesen meg is fogadnák a szavait, nem versenyeznének a férfiakkal, de az esetek többségében kénytelenek, ha a munkahelyükön ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapnak – tette hozzá a nőtagozat vezetője.

Szerinte elképzelhető, hogy ezt azért fogalmazta meg Novák Katalin, mert a kormány nem tudja biztosítani a nőknek az esélyegyenlőséget a munka világában. Emlékeztetett rá, az Orbán-kormány által átformált Munka törvénykönyvéből eltűntek a nők, a családok védelméről szóló passzusok. A tagozatvezető vérlázítónak tartja a miniszter üzenetét, szerinte Novák Katalin jobban tette volna, ha ezt a videót csak az ő anyagi és egzisztenciális köréhez tartozó ismerőseinek, barátnőinek küldi el, s nem zaklatja fel keményen dolgozó nők millióit ezzel a kioktatással.

A felvétel miatt a MASZSZ nőtagozata felszólítja Novák Katalint, kérjen elnézést nők millióitól, amiért azt gondolja róluk, hogy önként, mazochista módon a robotolást, a gyereknevelést, a többműszakos házimunkát választották inkább, és nem teljesedtek ki sokgyermekes anyaként. Arról az álságos állításról, hogy a döntés a nők kezében van, a tagozat tagjai szívesen elbeszélgetnének a miniszterrel, hogy megismerje a magyar nők valóságos életét.