„Támogassa
Reggeli gyors

New York Times: Orbán, a populista önkényúr

16/12/2020 07:18

| Szerző: Kárpáti János

Magyarország Alaptörvényének módosítása foglalkoztatja a külföldi sajtót. A honvédség bevethetőségének könnyítése, a közpénz fogalmának új értelmezése, az LMBTQ-közösség helyzete. 

2020. december 16. Reggeli gyors - Lapszemle 20.12.16. Kárpáti János
05:07
00:00

Magyarország, alkotmányát módosítva, újradefiniálta a család fogalmát, hogy hatékonyan tilthassa az azonos nemű párok örökbefogadási jogát – írja a Reuters. A londoni székhelyű világhírügynökség szerint Orbán Viktor nacionalista kormánya a 2018-as választási győzelem óta mind konzervatívabbá alakítja át az országot, ahol szokványossá vált a melegek elleni verbális támadás és jogalkotás.

A beszámoló felhívja a figyelmet arra, hogy a módosítás deklarált célja a gyermek keresztény kultúrán alapuló értékrend szerinti nevelésének a biztosítása.

Budapest Pride
 
MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

Egyedülállók a legritkábban fogadhatnak örökbe gyermeket

A melegházasság sohasem volt engedélyezett, de a tartós élettársi kapcsolatot elismerik. A meleg és a leszbikus párok eddig úgy tudták megoldani az örökbefogadást, hogy egyikük egyedülállóként kérelmezte a lehetőséget. Bár maradnak olyan, kivételes esetek, amikor egyedülállók is örökbe fogadhatnak gyereket, a főszabály az, hogy ilyen lehetőség az egymással házastársi viszonyban levő férfit és nőt illeti meg - ismerteti a Reuters Varga Judit igazságügyi miniszter okfejtését. Ehhez hozzáteszi, hogy az egyedülállóknak ezentúl az ultrakonzervatív Novák Katalin családügyi minisztertől kell kérniük engedélyt az örökbefogadásra. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy idén már hoztak olyan törvényt, amely megtiltja a nemváltoztatást a személyi okmányokban. Ideológiai csaták is zajlottak az országban egy olyan gyerekkönyv kapcsán, amely pozitív színben tünteti fel a diverzitást – olvasható a tudósításban, amely kitér arra: Lengyelországban a kormányzó nacionalista párt szintén a homofóbiát állította idei elnökválasztási kampányának középpontjába, és az Európai Unió részéről érkező bírálatok ellenére támogatta az úgynevezett LMBTQ-mentes zónák létrehozását.

A Reuters beszámol arról, hogy emberi jogi csoportok elítélték az alaptörvény módosítását, és felszólították az európai vezetőket, hogy emeljék fel hangjukat. „Sötét nap ez Magyarországon az LMBTQ közösség számára – idézi Víg Dávidot, az Amnesty magyarországi igazgatóját. Masen Davis, a Transgender Europe ügyvezető igazgatója szerint Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek figyelembe kell ezt vennie, amikor az EU áttekinti a jogállamiság magyarországi helyzetét.

Sajtótájékoztató a HISZEK Benned Sport Programról
 
MTI/Balogh Zoltán
 

Az uniós vita nemigen kényszeríti engedményekre Orbánt

A Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség az alaptörvény módosításából a melegjogok korlátozása mellett kiemeli a hadiállapot szabályozását, valamint a közpénzek ellenőrizhetőségének a lazítását is – utóbbit annak révén, hogy a közpénz fogalmát leszűkíti az állam bevételére, kiadására és kötelezettségvállalására. A Bloomberg értékelése szerint a most elfogadott módosítások szertefoszlatják azt a reményt, hogy az Európai Unió költségvetésével kapcsolatban lezajlott vita megoldása majd engedményekre szorítja Orbánt, mert nem akar kockáztatni több milliárd euró támogatást.

A Bloomberg a megosztottság jeleként megemlíti a tudósításban, hogy az Európai Néppárt a tervek szerint ma dönt arról, kizárja-e európai parlamenti frakciójából Deutsch Tamást, aki Gestapo-módszerek alkalmazásával vádolta meg Manfred Weber frakcióvezetőt, később azonban bocsánatot kért. Ha Deutschot kizárják, az magával vonhatja a tagsági jogaiban tavaly már felfüggesztett Fidesz távozását a Néppártból – véli a Bloomberg.

Orbán akarata a nemzet akarata?

A New York Times is ír a magyar alaptörvény-módosításról, és a közpénz fogalmának az újradefiniálása kapcsán megjegyzi: a bírálók szerint annak nyomán nehezebb dolguk lesz az oknyomozó újságíróknak, ha a közpénzek felhasználásának akarnak utána járni. „Orbán állandóan változtatja a játékszabályokat” – idézi Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt, aki szerint az ország az elkövetkező két évben jelentős uniós pénzbeli támogatásra számíthat, és abból a miniszterelnök könnyedén ki tudja majd fizetni azokat, akik őt szolgálják.

A New York Times úgy fogalmaz: Orbán, a populista önkényúr, aki az illiberális állam víziójának a megalkotásával büszkélkedik, az egészséges demokratikus kormányzáshoz szükségesnek tartott fékek és ellensúlyok közül már sokat kiüresített. A mostani módosítás írásos indoklása szerint az alkotmányos keretek a nemzet akaratát fejezik ki, azt, hogy miként akar élni. A nemzet akaratát azonban egyre kevésbé lehet megkülönböztetni Orbán akaratától. Kevés olyan bíráló hang maradt az országban, amely elszámoltatná a kormányt, miután Orbán szövetségesei megszerezték a független média túlnyomó többsége fölötti ellenőrzést. Eközben a kormány engesztelhetetlen hadjáratot folytat a jó kormányzást hirdető nem kormányzati szervezetek ellen – olvasható a New York Timesban.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Reggeli gyors
2020.12.16. 06:00
Szerző: Kárpáti János