„Klubrádió
Kovátsműhely

Mennyit ér egy nő?

15/12/2020 18:30

| Szerző: Klubrádió

A vasárnapi Kovátsműhely adása az Eddig kellettem című dal köré szerveződött. Első vendégünk Tóth Krisztina író volt, akivel Kováts Kriszta Hágár története kapcsán beszélgetett elhagyásról, női egyedüllétről és örökbefogadásról.
Adásunk második felében Pető Andrea történésszel azt vitattuk meg, hogyan alakultak a nők jogai - köztük a reprodukciós jogok - az elmúlt évszázadokban-évtizedekben.

2020. december 13. Kovátsműhely (2020. december 13., vasárnap 17:00)
52:46
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Kováts Kriszta
Témaadó dalunkat Hágár története ihlette, aki szolgáló volt Ábrahám házában, szült neki egy gyereket, ám miután a ház úrnőjének, Sárának is született egy gyermeke, Hágárnak mennie kell a háztól. A történetet akár Tóth Krisztina, első vendégünk is írhatta volna, hiszen nőként és íróként is a perifériára szorultakkal, kiszolgáltatottakkal érez együtt.

Vendégünk arról a sokszínűségről is beszélt a dal kapcsán, ami a családokat jellemzi: sokféle családformáció létezik, és nagyon bonyolult viszonyokban kerülhetnek össze emberek.

Nem csak a mozaikcsaládokról beszélgettünk, de szóba került a kormány legújabb, alaptörvény-módosítási javaslata is, ami az egyedülállók és a melegek számára lehetetlenítené el az örökbefogadást.

Tóth Krisztina maga is örökbefogadó szülő, így természetesen az ő személyes élményei is szóba kerültek a téma kapcsán, de beszélgettünk arról is, hogy íróként hogyan dolgozza fel az őt ért traumákat: egyáltalán, feladata-e egy írónak, hogy saját sorsát beledolgozza műveibe.

 
Pető Andrea
 

Második vendégünk Pető Andrea történész volt, akivel történelmi kontextusban vizsgáltuk a nők helyzetét. Beszélgettünk a 19-20. században Budapestre felkerült cselédek kiszolgáltatottságáról, de a háborúk alatt megnyomorított asszonyokról is. Vendégünk a háborús nemi erőszakről írt könyvet, és a témát nem is lehet megkerülni, amikor női kiszolgáltatottságról beszélünk, hiszen a nemi erőszak egy olyan háborús fegyver, amelytől nők és férfiak egyaránt szenvedtek - igaz, más okokból.

Beszélgettünk azokról a nőkről is, akik a második világháborúban a politika felé fordultak és nyilasnak álltak, de Pető Andrea elmondta azt is, hogy mik azok a női reprodukciós jogok, és miért tűrhetetlen és káros, ha egy országban csorbítják azokat.

Kovátsműhely
2020. december 13. vasárnap 17:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kováts Kriszta