„Klubrádió
Fülbevaló

Hölgyeim, Leninnek köszönjék!

4/03/2020 21:13

| Szerző: Klubrádió

A nőnap nem volt mindig ilyen virágos, csokoládés, meglehetősen harciasan indult. Határozott céllal, követelésekkel. A Szovjetunióban lett először ünnep.

2020. március 03. Fülbevaló (2020. március 03., kedd 13:00)
48:44
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika

Egészen 1857-ig kell visszamennünk keresve a nőnap gyökereit, méghozzá New Yorkba, ahol varrónők tüntettek egyenlő méltóságért, egyenlő munkáért, egyenlő bérért. No nem mondhatnánk, hogy ezeket a célokat sikerült maradéktalanul elérni. Csak a bérre gondolva, és az Egyesült Államokban maradva: ha egy férfi valamiért most 1 dollárt keres, egy nő 80 centet. Magyarországon 1921-ben fogadták el az egyenlő bérezésről szóló törvényt, tudjuk, hogy mi a helyzet. És még egy kis történelem: először a Szovjetunióban lett ünnep a nőnap, Leninnek köszönhetően.

Tehát ennek a napnak mindig volt valamiféle baloldali, progresszív jellege – emlékeztetett Pető Andrea történész, a CEU professzora. A két világháború között volt egy kifejezett politikai éle, sőt '45 után is, aztán ez elkopott. 2008-ig javulni látszott a nők általános helyzete, de a gazdasági válság után megint jöttek a férfiak, a politikában, a törvényhozásban egyfajta neoliberális neopatriarchátus erősödött meg. És néha már egészen durva kérdésekkel kell szembe nézni. Itt a munka világa, ahol a nőt erőforrásnak tekintik, csakúgy, mint a gondoskodási válság kezelésében. Aggasztó méreteket ölt a nők elleni erőszak. Aztán itt a rengeteg támadás a női test autonómiája ellen.

A fülbevaló további témái:

- Gyermekbalesetek otthon. Melyek a leggyakoribbak, hogyan lehet megelőzni ezeket?

- Böjt a testnek, a léleknek, tavaszi nagytakarítás az arcon.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Fülbevaló
2020.03.03. 14:00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika