„Klubrádió
Dobszerda

Megelevenedő szereplők - Tóth Krisztina a Klubrádióban

27/05/2020 15:34

A Dobszerda vendége Tóth Kriszta, költő, író.

A beszélgetés után a Kiscaféban Fassbinder, Jerger Krisztina, Barabás Zsófia, valamint Placcc, Artportal, Bartók Boulevard és a Fortepan Trianon-megemlékezése.

2020. május 27. Dobszerda (2020. május 27., szerda 20:00): Tóth Krisztina
48:57
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
A kéz, a nyak, az ujjak, a láb, a fej , a tejfogak és még további sok emberi testrész történetét meséli el egymással összeszőtt fejezetekben Tóth Kriszta Pixel című kötetében. A Klubrádió hallgatói az elmúlt rendhagyó időszakban 10 héten át hallgathatták a Pixelből készült rádiójáték sorozatot. Mit gondolt, mit élt át a szerző, amikor az addig csak papíron létező szereplői megelevenednek az éterben?

Persze nem csak ezt kérdeztük Tóth Krisztától, hiszen az utóbbi időben gyerekkönyvei is megjelentek, sőt, megzenésített írásait is hallani lehet, és új regényen is dolgozik a vidéki karanténban. 

Tóth Krisztinát mélyen érintette mindaz, ami az elmúlt időszakban irodalmi körökben zajlott a PIM és a Térey-ösztöndíj körül, az írótársadalom reakcióival együtt - erről az alábbi műsorrészletben beszélt.

2020. május 27. Dobszerda-részlet (2020. május 27. Tóth Krisztina-interjú részlet)
06:43
00:00

Magánemberként is gyötri ez a kérdés, nemcsak íróként, hogy kiélezett helyzetben hogyan viselkedünk, milyen válaszaink vannak, és az is, hogy ítélkezhetünk-e. Úgy érzi, az, ami történik, szétzúzza az írói közösséget, évtizedekre elhintve a viszály magját. Saját szabadságát úgy látja, hogy megteheti, hogy nem kér ebből a támogatásból, és nem azért, mert nem érdemelné meg. Viszont ami most történik, az mindenki méltóságát fölemészti. A pénztelenséget át lehet vészelni, de a méltóságot nem lehet visszaszerezni. Ezzel nem azt mondja, hogy aki pályázott, az elvesztette volna a méltóságát, hanem hogy mindenki elveszti a méltóságát ebben az egészben, itt mindenki vesztes. Ez hosszú évek óta sok mindenre igaz, nemcsak a Térey-ösztöndíjra.

Nem jó, hogy ma már semmiről nem lehet tárgyszerűen beszélni, esztétikai ítéletetek sem lehet már hozni, hanem minden egy politikai diskurzus része lett. Itt most morális útjelző táblákat tűznek le egyesek, akik megmondják, hogy mit és hogyan kell csinálni, ahelyett, hogy felnőtt embereknek tekintenénk egymást.

A Dobszerda végén a Kiscafé témái:

- Meghalt Jerger Krisztina művészettörténész

Jerger Krisztina
 
Jerger Krisztina
 
1948-2020
 

- A Placcc pályázata művészeknek Wa(l)king the City

- Barabás Zsófia Kihajtogatott mozdulat című kiállítását Bak Imre nyitja meg a Deák Erika Galériában

Barabás Zsófi: Emelkedő
 
Barabás Zsófi: Emelkedő
 
150×100, 2019 - A Deák Erika Galéria
 

- Elfelejtett festőnők és a róluk szóló regények az ArtPortálon

- Bartók Béla Boulevard - Elevenedés 2020 fesztivál online!

- Rainer Werner Fassbinder filmrendező most lenne 75 éves. A Goethe Institut Budapest online rendezvénye.

- 100 éves a Trianon - így emlékezik a Fortepan

Trianon
 
1938. Magyarország, Kiskunhalas Hősök tere, Országzászló és Trianon emlékmű (Falusi Mihály, Gulyás József, 1935.). Forrás: Fortepan.hu
 
Dobszerda / Kiscafé
2020. május 27. szerda 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia