„Klubrádió
Reggeli gyors

„Demeter Szilárd nem tehetné meg, hogy nekiugrik egy írónak”

5/02/2020 15:15

| Szerző: Klubrádió

Nagy erővel érvényesülnek a központosító szándékok Demeter Szilárd PIM-igazgató színre lépése után, és ez sok művésznek nehezen elfogadható - mondja Jánossy Lajos író, aki szerint egy nemzeti kulturális intézmény vezetője nem mehetne neki úgy szerzőknek, ahogy azt Demeter tette Karafiáth Orsolyával, akit leelvtársnőzött.

2020. február 05. Reggeli gyors / részlet, Jánossy Lajos (20.02.05.)
08:28
00:00

Jánossy Lajos író, szerkesztő Demeter Szilárdról, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójáról és az ő, ahogy fogalmazott, „robusztus” irodalomfelfogásról, kultúrkoncepciójáról beszélt. Azzal kezdte: az alapvető kérdés nem új, az alrendszerek a rezsim modelljét reprodukálják, tehát nagy erővel érvényesülnek a központosító szándékok. Ez a művészet önmagát demokratikusnak gondoló közösségében nehezen elfogadható, ezért sok embert provokálnak Demeter Szilárd erőteljes lépései.

Hozzátette: ha valaki egy ilyen jelentős, nemzeti kulturális intézmény élére kerül, annak munkaköri kötelessége lenne, hogy integratív szerepet töltsön be, törekedjen békére és sokoldalú párbeszédre, ne szítsa az indulatokat. Demeter Szilárdban van hajlam az utóbbira – tette hozzá –, legutóbbi interjújában Karafiáth Orsolya munkásságának és személyének is nekiugrott. („Elvtársnőnek” nevezte, és hangsúlyozta, hogy a Térey-ösztöndíjat bíráló írónő is pályázott hozzájuk ösztöndíjért, amit ő nagylelkűen nem vétózott meg. „Elvtársnő a nénikéd” – reagált Karafiáth Orsolya, hozzátéve, amikor ő pályázott, „Dömötör” még nem volt a PIM igazgatója.)

Jánossy Lajos szerint ezt nem tehetné meg egy ilyen intézmény vezetőjeként akkor se, ha azok a szereplők, akikkel tárgyalnia kell, adott esetben rá nézve túl éles vagy időnként nemtelen kijelentéseket is tesznek. Egy állami intézmény vezetőjének ezt a szerepkörét meg kell különböztetnie attól, hogy különböző szerzők miként vélekednek róla. (Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre szerint Demeter Szilárd helyén egy hivatalnoknak kellene ülnie, aki nem érzelmek alapján dönt és gazdálkodik az erőforrásokkal, de ő nem, ő alakítani akarja ezt a közeget, nem támogatni.)

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
 
Demeter Szilárd
Fotó: MTI/ Illyés Tibor
 


Jánossy Lajos szerint Demeter Szilárd személyétől nem elszakadva, aki ennyi pénzt képes összeszedni a kormánytól, annak szerinte sokkal körültekintőbben kellene azt becsatornáznia. A Térey-ösztöndíj ügye is arról tanúskodik, hogy sok pénz van, úgy értesült, hogy a magyar irodalom történetében a magyar állam még nem osztott ki ilyen hosszúságú ösztöndíjakat. Az az ellentmondásos helyzet alakult ki, hogy miközben valóban sok jeles és komoly életművet maga mögött tudó szerző is a díjazottak közé került, a szervezetek nagyon vékony pénzen vannak tartva, ez is a központosítás bizonyos modelljét tükrözi.

Ne minősítsük az írószervezeteket – mondta, hozzátéve, számára fontos a Fiatal Írók Szervezete vagy a Szépírók Társasága, és ők beszálltak ebbe a folyamatba (ezt se minősítette), és azt tudni kell, hogy a tagság jelentős része jelölt díjazottak, noha akadtak, akik az elejétől fogva felemelték a hangjukat, és jelezték, ez nem lesz rendben. Ugyanakkor, ha egy közösség többsége ilyen felhatalmazást ad, azt el kell fogadni. Zavarba ejtő húzás volt a Térey-díj, de azt nem lehet mondani, hogy ezek a szervezetek nem adták meg Demeter Szilárd kezdeményezésének a legitimációt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Ilyés Tibor

Reggeli gyors
2020. február 05., szerda 08:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre