„Klubrádió
Reggeli gyors

Új ellenséget talált a Fidesz

14/10/2020 13:49

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A szélsőjobb indította a legújabb gyűlöletkampányt, de a kormánypárt hamar rácsapott a témára. Akiket most gyűlölnie kellene mindenkinek, azok az LMBTQ csoport tagjai.

2020. október 14. Reggeli gyors - részlet 20.10.14. Hunyadi Bulcsú
10:43
00:00

A kormány keményen beleállt a homofóbiába, bár kissé ambivalens a viszonya a melegekhez. A Fidesz egyértelműen a társadalom megosztására építi a hatalmát, a stratégiájához tartozik, hogy lennie kell egy aktuális ellenségnek. Ezt a mindenkori politikai érdekeik szerint választják ki, alkotják meg, építik fel, majd jó sokáig harcolnak vele, aztán persze legyőzik, jöhet a következő ellenség. Egymást érik a gyűlöletkampányok. A legutóbbit a szélsőjobb indította egy toleranciát hirdető mesekönyv kapcsán, de Orbán Viktor hamar einstandolta a témát, eljutott egészen odáig, hogy vannak a melegek, meg vannak a magyarok. A Fidesz uralni akarja az egész jobboldalt, a politika verseny részének tartja, hogy ha valaki azon az oldalon feldob egy témát, azt rögvest elhappolja.

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető szakértője szerint a migránsok annak idején kiváló ellenségnek bizonyultak, hisz nem voltak itt, csak mutatóba, átmenetileg. Az LMBTQ emberek, közelebbről a melegek már nem ennyire jó ellenségek, bár olyan szempontból igen, hogy ők sem nagyon látszanak. Ám a Fidesznek ambivalens a viszonya melegekhez. Ott vannak valahol talonban, mint ellenségek, időnként egy-egy politikus, vagy megmondó ember rájuk is ront, lásd Kövér László, vagy Gajdics Ottó, de máskor meg szinte elfelejtődnek. A Fideszben mindig előre tesztelnek egy politikai lépést, ismerik a várható hatást. A magyar társadalomban nincsenek többségben azok, akik szerint a melegek ne élhessék úgy az életüket, ahogyan szeretnék, "csak" minden harmadik ember gondolkodik így. Egyre többen vannak a bizonytalanok, akik közül sokan valószínűleg át fognak állni az elutasítók oldalára, hisz a kormánypropaganda működik. Miután számolatlanul önthetik a közpénzt az udvari médiába, a hatás nem szokott elmaradni. 2015-ben egekbe emelkedett az idegenellenesség, majd az antiszemitizmus az orbáni politika hatására.

Hogy ez az új ellenségkép hoz-e politikai hasznot a Fidesznek, konkrétan hoz-e szavazatokat, azt egyelőre nem tudni. Hunyadi Bulcsú szerint még az sem teljesen világos, hogy mit akar Orbán Viktor elérni ezzel az akcióval.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.10.14. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre