„Klubrádió
Reggeli gyors

„A miniszterelnök azt a homofób diskurzust folytatja, amit a szélsőjobb elkezdett”

8/10/2020 15:29

| Szerző: Klubrádió/szg

Egy szélsőjobboldali politikus ledarálta a Meseország Mindenkié című mesekönyvet, amely ellen Orbán Viktor is kikelt. A jogvédő Háttér Társaság ügyvivője szerint az a súlyos része a történetnek, hogy a miniszterelnök egy az egyben ugyanazt a diskurzust folytatja, ugyanazokat az állításokat teszi, mint a Mi Hazánk Mozgalom.

2020. október 08. Reggeli gyors / részlet, Dombos Tamás (20.10.08.)
07:04
00:00

Náci időket idéző plakátokat tett ki több könyvesboltra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Ezt a Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldal vette észre. A legújabb homofób kampány a Meseország Mindenkié című mesekönyv apropóján robbant ki, amelyben ismert és pályakezdő szerzők tizenhét mesét írtak újra vagy tovább. A mesék szereplői a magyar társadalom egy-egy kisebbségi helyzetére hívják fel a figyelmet, mint a meleg Hamupipőke, a roma Pöttöm Panna, de megjelenik a mélyszegénység, a családon belüli erőszak és az örökbefogadás kérdése is – összegzi a 24.hu.

Dúró Dóra, a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom politikusa ledarálta a könyvet, amely ellen a párt tüntetést is szervezett mások mellett a Fidesz fő kultúrharcosának tartott Szakács Árpád részvételével. Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban a könyvet „demonstratív provokációnak” titulálta, és úgy fogalmazott: „Mondhatjuk, hogy Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: Hagyják békén a gyerekeinket!”

Dombos Tamástól, a civil jogvédő Háttér Társaság ügyvivőjétől a témában elsőként azt kérdezte műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre: tud-e olyanról, aki az indiánregények hatására indiánná változott volna, erre azt válaszolta: nem, és olyan ismerőse sincs, aki melegekről olvasott és ettől meleggé vált volna.

Úgy folytatta: sajnos nem lepte meg a Mi Hazánk akciója, mert sportot űznek abból, hogy LMBTQI-rendezvényeket zavarnak meg és hol erőszakosabban, hol kevésbé erőszakosan lépnek fel. Viszont az a súlyos része a történetnek, hogy a miniszterelnök, aki általában azt hangsúlyozza, hogy konzervatív, a szélsőségektől elhatárolódó figura, egy az egyben ugyanazt a diskurzust folytatja, ugyanazokat az állításokat teszi, mint a szélsőjobboldali párt. Ez nagyon aláássa az LMBTQI-emberek társadalmi elfogadottságát. Nem túl jó minden reggel arra ébredni egy meleg embernek Magyarországon, hogy a miniszterelnök és más vezető politikusok ilyen kijelentést tesznek – tette hozzá.

Másik plakátkampány is indult, hamis plakátokon azt állították, hogy cigányok akarnak pofon vágni rasszista magyarokat. Dombos Tamás ehhez csatlakozva elmondta, a jelenséggel ők is többször találkoztak, másfél éve jelent meg a szélsőjobb napirendjén. A Háttér Társaság irodájában a liftre is kitesznek olyan plakátokat, hogy ők használt kábítószeres tűket dobálnak szét, ezzel akarják rontani a megítélésüket. Augusztusban pedig olyan plakátokat raktak ki valakik Ferencvárosban a Budapest Pride és a Momentum logójában, amelyeken egy transznemű pár szerepelt, akik egyike terhes.

Abban óriási szerepe lenne a sajtónak, hogy ezeket a híreket megszűrje, mert amikor ez a bizonyos augusztusi hamis plakát megjelent, a jobboldali médiában (a közmédiában is) tényként kezelték, hogy azt a Pride-osok helyezték ki, eszembe se jutott megkérdezni, hogy ezt tényleg ők helyezték-e ki. Nehéz fellépni ezek ellen jogilag, talán a becsületsértés egy formája megvalósulhat, ezt most vizsgálja a rendőrség.

Sok fenyegetést kapnak a boltok, ahol árulják ezt a könyvet: szélsőjobboldali aktivisták telefonon fenyegetik őket. Szerencsére a könyves szakma egyértelműen kiállt a könyvdarálás és a fenyegetés ellen – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Diétás Magyar Múzsa/Facebook

Reggeli gyors
2020. október 08., csütörtök 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre