„Klubrádió
Megbeszéljük...

Katolikus pap: Nem bélyegzem meg a buzikat, de betegek és provokatív az életformájuk

26/08/2020 20:00

| Szerző: Klubrádió/szg

Osztie Zoltán katolikus pap, aki a Hír TV-n buzi zászlóról beszélt és gratulált Novák Elődnek, fenntartja minden akkori kijelentését. A „buzi” kifejezést azért használja, mert nyíltan akar beszélni; a homoszexualitást nem az emberekkel született adottságnak, hanem szerzett hajlamnak és beteges életformának tekinti. Ugyanakkor nem az egyes emberek méltóságát vonja kétségbe, hanem „egyfajta magamutogatásról és provokációról” mond ítéletet – közölte, Bolgár György ellenvetései mellett nyilatkozva mindezt.

2020. augusztus 26. Megbeszéljük / részlet, Osztie Zoltán (20.08.26.)
24:26
00:00

„Egyrészről kikérem magamnak, hogy a magyar zászló mellé odarakják a buzi zászlót. Ne akarjuk a normalitás alternatívájaként föltüntetni a beteg életformát vagy a torzó életformát” – egyebek mellett ezt mondta Osztie Zoltán katolikus pap, a Belvárosi Plébániatemplom plébánosa a kormánypárti Hír TV-ben szombaton. Emellett háláját fejezte ki Novák Előd szélsőjobboldali politikusnak, hogy leszedett két szivárványos zászlót is. 

Megbeszéljük című műsorunkban közölte: szóról szóra vállalja azt, amit az említett műsorban elmondott. Műsorvezetőnk, Bolgár György először arról kérdezte, hogy miért használta a „buzi” kifejezést. A plébános szerint a korábbi évtizedekben erre a „magatartásformára vagy életformára” ezt a szót használták, az másodrangú kérdés, hogy most már változtak az elnevezések. Az újabb kifejezések sokszor elfedik vagy másítják a tartalmat, és nevén kell nevezni „a gyereket” – tette hozzá.

Bár műsorvezetőnk megjegyezte, hogy Ferenc pápa nem buzizik, hanem a homoszexuális vagy a meleg szót használja, mert előbbi sértő, Osztie Zoltán szerinte ezt a kifejezést nem csak sértő módon lehet használni. Kiemelte: ő nem azokról beszélt, akik „ilyenfajta életformát folytatnak”, hanem magáról a jelenségről, és azt elítélendőnek tartja. Azt is felrótta, hogy ha kikerül a homoszexuális zászló a polgármesteri hivatal homlokzatára, miért nem kerül oda a Nagycsaládosok Országos Egyesületének zászlaja is, mert ez így szerinte diszkriminatív. A nagycsaládosokat senki nem diszkriminálja, a melegeket viszont sokszor a történelem folyamán börtön vagy rosszabb várta – fűzte hozzá Bolgár György.

A plébános megismételte: nem az adott emberekről mondanak ítéletet, hanem „egyfajta magamutogatásról és provokációról”, és arról, hogy a zászló kitűzéséhez hasonló akciókkal a természetellenest megpróbálják természetesnek beállítani. „Mi keresztények aztán igazán nem bélyegzünk meg senkit”, nem a megbántás szándéka vezérli – tette hozzá.

 
Osztie Zoltán magyar plébános, teológiatanár, 1996–2016 között a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, a Polgári Magyarországért Díj kitüntetettje.
Fotó: Elekes Andor/Wikimedia Commons
 

 

Szerinte egyesek alternatívaként próbálják meg feltüntetni a homoszexuális „életformát” a családos, házas életforma mellett, de ez helytelen. Szent Pál apostolt idézte Rómáról, és azt mondta, például a homoszexualitás miatt is pusztult el a Római Birodalom, mivel a szexuális eltévelyedések mindig a dekadencia jelei, és ennek a következménye a romlás.

Többször is említette a beszélgetésben, hogy szerinte a homoszexualitás nem veleszületett dolog, ezt szerinte kutatások igazolják. Ez szerzett hajlam, amelyet a társadalom „torz megközelítése okoz és fejleszt ki bennük” – tette hozzá. Úgy fogalmazott: „egyfajta betegség ez, nem a természetes”. Betegnek nevezi tehát ezeket az embereket, de – mint hozzátette – nem vonja kétségbe a beteg ember méltóságát sem. Bolgár György erre azt mondta, a kutatások túlnyomó többsége, a tudományos közmegegyezés ennek az ellenkezőjét írja le, a homoszexualitást pedig nem tartják betegségnek, hanem született beállítottságnak, amely még az állatvilágban is jelen van.

Közölte: egy ember gyermekének édesanyára és édesapára van szüksége, és úgy véli, ezt a tudomány egyértelműen igazolja. Úgy fogalmazott: „torzó ember” lesz egy gyerekből, ha azonos nemű szülők nevelik, mert a férfi és a női minta nem jelenik meg előtte. Műsorvezetőnk feltette a kérdést, hogy vajon egy otthonban, állami intézményben jobb helyen van-e egy gyerek, mint akár azonos nemű szülőknél, de a plébános úgy vélte, csak az intézményrendszer minőségén, az örökbefogadás lehetőségein kell kell javítani.

Úgy vélte, a támadások egyre inkább a keresztény, heteroszexuális férfiak és nők ellen szólnak, a család szentségét kérdőjelezik meg, ezzel kapcsolatban említette Niedermüller Péter DK-s polgármester kijelentését, amely miatt Bayer Zsolt vezetésével tüntetett a Fidesz a gyűlölet ellen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Elekes Andor/Wikimedia Commons

Megbeszéljük...
2020. augusztus 26., szerda 16:35
Műsorvezető: Bolgár György