„Klubrádió

Szerdán érkezik új szállítmány vakcina

19/01/2021 14:19

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján azt mondta György István, hogy valamennyi rendelkezésre álló vakcinát beadták már. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt is hozzátette, hogy a szerdán várható szállítmány kevesebb lesz a vártnál. Müller Cecília országos tiszti főorvos is azt szeretné, amit az Európai Bizottság is kezdeményezett, hogy a tagállamok nyárig minden állampolgárt beoltsanak, de ehhez vakcina kell.

Mára gyakorlatilag minden Magyarországra megérkezett vakcinát eloltottunk, 129 689 fő kapott oltást, 1643 fő már a második dózist is megkapta, közölte György István az operatív törzs keddi tájékoztatóján – írja a 24.hu.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára arról beszélt, a következő vakcinaszállítmány szerdán várható, de a Pifzer jelezte, kevesebb oltást tudnak majd szállítani. Most 35 685 fő oltására elegendő vakcina érkezik, de az újabbra egy hetet kell várni.

Azt is hozzátette, hogy a beoltottak közül a 120 ezer egészségügyi dolgozó, közel tízezren pedig 90 idősotthon lakói, dolgozói. Az egészségügyben dolgozók, idősotthonok és szociális dolgozók oltását követően jönnek a 60 év felettiek. Elsőként a 89 év felettiek oltására fog sor kerülni, ők többnyire otthonukban kapják majd meg a vakcinát, a háziorvosuk fogja beoltani őket, akik minden információt megkapnak – mondta.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Müller CecíliaFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Müller Cecília elismételte, holnap érkezik a Pfizer-vakcina újabb szállítmány. Kérte az idős korosztályt, annak higgyenek, ahonnan megfelelő hiteles információkat kapnak.

„Ez rendkívül fontos, mert nagyon sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ne annak higgyenek, amit a szomszédtól hallanak, vagy nem tudom honnan, ezek félelmet keltenek, elbizonytalanítják őket. Mi a sajtótájékoztatókon pontosan fogjuk önöket informálni a helyzetről és a vakcinákkal kapcsolatos információkkal is” – közölte.

Közölte, ő is azt szeretné, amit az Európai Bizottság is kezdeményezett, hogy a tagállamok nyárig minden állampolgárt beoltsanak, de ehhez vakcina kell.

Az országos tiszti főorvos újságírói megkeresésére elmondta, egy végstádiumos betegnél az oltóorvos feladata mérlegelni, hogy a beavatkozásnak (azaz a vakcinának), vagy a beavatkozás elmaradásának van nagyobb kockázata.

Egyúttal mindenkit arra kért, abban az időpontban jelenjen meg a második oltásra, amit kapott az első oltás alkalmával.

„Fontos, hogy a vakcina előírásának megfelelően oltsunk, mert ebben az esetben garantálja a gyártó azt az immunitás elérését, amire törekszünk. Ha nyomós okból nem tud erre sor kerülni, akkor mindenképp értesítsük az oltóhelyet, hogy az időpont másnak felszabaduljon. Egy-két napos eltérés viszont nem jelent problémát” – közölte.