„Klubrádió

Szijjártó pénteken tárgyal az orosz vakcináról

19/01/2021 17:10

| Szerző: Klubrádió

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken utazik Moszkvába, hogy az orosz vakcinákról tárgyaljon. Ahhoz azonban, hogy üzletet tudjanak kötni, az kell, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jóvá hagyja a vakcinát.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei Kína után már Oroszországban vizsgálják a koronavírus elleni vakcina gyártását – írja a 24.hu.

A portál szerint a kínai vakcina gyártásáról már pozitívan nyilatkoztak, kedden utaznak el Moszkvából, hogy szerdán megismerjék az oltás gyártási, csütörtökön pedig az orosz hatóság engedélyezési folyamatát. Ezt követően döntenek arról, kiadják-e a magyarországi engedélyt az orosz vakcinára.

Második gyárát létesíti Magyarországon a dél-koreai Doosa
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta a videóban, hogy pénteken Moszkvába utazik, ahol az ország gázellátásával kapcsolatos kérdések mellett alapvetően a vakcinabeszerzésről tárgyal. Reméli, addigra valamiféle kézzelfogható eredményt tudnak produkálni, de szerződést csak akkor tud kötni, ha az OGYÉI kiadja az engedélyt az alternatív forrásból származó oltóanyagok magyarországi használatára.

A külügyminiszter szerint politikailag, diplomáciailag, amit lehetett, megtettek azért, hogy gyorsabban több, biztonságos oltóanyag legyen Magyarországon.