„Klubrádió
Esti gyors

A politikai pojácák hatalma véges – Kárpáti János jegyzete

7/01/2021 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az amerikai demokrácia egészséges voltát nem az kérdőjelezte meg, hogy most felheccelt vandálok néhány órára betörhettek a Capitoliumba, hanem az, hogy négy évvel ezelőtt Trump, ez a gátlástalan populista kapta meg a közbizalmat … Öröm látni, ahogy a republikánus hangadók most megvetően fordulnak el az elnöktől … Amerikában a jelek szerint adott az önkorrekció képessége, a Trumpnál vérbelibb ragadozók esetére ez a teszt még nem készült el.

2021. január 07. Esti gyors-részlet / Kárpáti János jegyzete 2021.01.07.
01:48
00:00

A szerda este Washingtonban történteket mindenki ismeri, de hogy mi minden lehet még a Biden beiktatásáig hátralevő két hétben, azt senki nem tudja. Egy valami azonban biztos: az új elnök január 20-án bevonul a Fehér Házba, és lezárul az amerikai demokrácia szempontjából zsákutcának bizonyult négyéves időszak.

Az Egyesült Államok belső politikai megosztottsága természetesen továbbra is fennáll. Nem volt véletlen, hogy 2016-ban éppen csak hajszállal, de kiszavazták a hatalomból a Demokrata Párt hagyományos elitjét, és Trump tavaly novemberben is kapott annyi voksot, hogy – bár a csatát egyértelműen elvesztette –, a lakosság közel fele mégis csak mellette foglalt állást. A mérleg nyelve nem Joe Biden lenyűgöző személyiségének a hatására, hanem attól billent át, hogy sokan felismerték: Donald Trump elnökké választása fatális tévedés volt.

Az amerikai demokrácia egészséges voltát nem az kérdőjelezte meg, hogy most felheccelt vandálok néhány órára betörhettek a Capitoliumba, hanem az, hogy négy évvel ezelőtt ez a gátlástalan populista kapta meg a közbizalmat – aki aztán oly mértékben élt vissza ezzel a bizalommal, hogy – időszerű hasonlattal élve – működésbe hozta a szervezet védekező mechanizmusát, megjelent az antigén, és öröm látni, ahogy a republikánus hangadók most megvetően fordulnak el az elnöktől, aki rárontott nemzetére.

Az életerős jogállamban is születhetnek rossz döntések, de ott a jelek szerint adott az önkorrekció képessége, a politikai pojácák hatalma véges. Trumpnál vérbelibb ragadozók esetére ez a teszt még nem készült el.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2021. január 7-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.