„Köszönjük,

Trump hiába győzködte a georgiai államminisztert

4/01/2021 08:43

| Szerző: Klubrádió

Képtelen beletörődni a vereségbe Donald Trump. A Washington Post lehozta a geogiai államminiszterrel, Brad Raffenspergerrel folytatott egy órás beszélgetése részleteit. Trump különböző híresztelésekre hivatkozva azt követelte, hogy Raffensperger találjon 11780 szavazatot neki Georgiában. Raffensperger azt felelte, az, amire Trump hivatkozik, egyszerűen nem igaz, épp ezért nincs oka megkérdőjelezni az eredményeket.

„Nem veszíthettem el Georgiát. Nem lehet. Több százezer szavazattal nyertünk” – ismételgette Donald Trump Brad Raffenspergerrel, a georgiai államminiszterrel (secretary of state) folytatott telefonbeszélgetésében, amit a Washington Post tett közzé.

2021. január 04. A lényeg-részlet (2021.01.04. Trump kiszivárgott telefonhívása)
01:57
00:00

Az egyórás felvétel szerint az elnök arra próbálta rábírni a republikánus Brad Raffenspergert, hogy ismerje el, rosszul számolt, és „találjon neki” 11780 szavazatot. Ekkora különbséggel nyert Biden az államban. Az államminiszter hatáskörébe tartozik a választási eredmények közzététele, így Raffenspergernek tisztában kellett lennie az adatokkal, ő pedig úgy ítélte meg, hogy Trump téves adatokból dolgozik, ezért nincs oka megkérdőjelezni az eredményeket.

A portál szerint Trump a beszélgetés során azokat a téves, sosem alátámasztott állításait hangoztatta, miszerint halott emberek és más állambeli szavazók voksaival veszített. 

A beszélgetésben Trump azzal fenyegette Raffenspergert és tanácsadóját, Ryan Germanyt, hogy ha nem állapítják meg, hogy szavazatokat semmisítettek meg, büntetőjogilag is felelősségre vonhatók. 

Azt mondta, a republikánus szavazók tudni fogják, „mit tett az elnökkel”. Ha nem cselekszik megfelelően, azzal nehéz helyzetbe hozza David Perdue és Kelly Loeffler republikánus szenátorokat, akik januárban megismételt választáson néznek szembe demokrata kihívóikkal, és veszélybe sodorja a szenátusbeli republikánus többséget.

Wikimedia Commons
Fotó: Gage Skidmore
 

A beszélgetés alatt a vonalban volt Mark Meadows, Trump kabinetfőnöke és Cleta Mitchell ügyvéd is. 

Trump a novemberi választások óta kitart amellett, hogy Georgiában is megnyerte a választást, és a csalások miatt nem maradhatott elnök. A vádjaira semmilyen bizonyíték nincs, Georgiát ráadásul republikánusok vezetik, republikánus a kormányzó, republikánus többségű az állami Képviselőház és az állami szenátus is. Novemberben újra is számolták a szavazatokat, úgy is Joe Biden nyert. 

Szintén a Washington Postban jelent meg az összes, ma is élő egykori védelmi miniszter közös levele, amelyben arra kérik Trumpot, fogadja el a választási vereséget, és ne akarja az eredmények megfordítására használni a hadsereget. Az aláírók közt vannak Trump korábbi miniszterei, James Mattis és Mark Esper is. 

2021. január 04. A lényeg-részlet (2021.01.04. Volt védelmi miniszterek)
01:38
00:00

Joe Bident január 20-án iktatják be elnöknek.