„Klubrádió
Esti gyors

Járványban lenni szegénynek – Selmeci János jegyzete

15/01/2021 18:01

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A járvány elmúlik majd, de a magyar lakosság jelentős része ettől még szegény és beteg lesz.

2021. január 15. Esti gyors-részlet (2021.01.15. Selmeci János jegyzete)
02:36
00:00
Mint minden válság, a koronavírus válság is a szegényeket sújtja leginkább. A Világbank közgazdászainak legfrissebb becslése szerint 2020-ban 120 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe, ők nyilván korábban sem éltek jól. Az évezredben először történt olyan, hogy nem csökkent, hanem nőtt az extrém szegénységben élők száma, akár csak a gyermekhalandóság, nyilván a legszegényebb családok gyermekei körében. Évtizedekig fog a világ még vitatkozni azon, hogy valóban szükség volt-e a globális válságot okozó lezárásokra, de az nem kérdés, hogy a kik a járvány legnagyobb vesztesei.

Nincs ez másként itthon sem, jelentős megtakarítással, egy szép nagy kertes ház és a home office biztonságából viszonylag könnyű a korlátozások fenntartását követelni, másoknak viszont alig van pénzük ennivalóra, a gyári melós, a bolti raktáros meg a takarító nem tud otthonról dolgozni, a gyerekeik pedig sosem fogják tudni behozni a hátrányt, amit az online oktatás miatt elszenvednek. Közben sokan, akik az elmúlt években csak éppen tudtak a felszín felett maradni, talán végleg elmerültek.

Az, hogy a járvány következtében tavaly jelentős volt a többlethalálozás az előző évek átlagához képest, aligha lep meg bárkit, de érdemes megnézni a területi eloszlást is: Budapesten arányaiban sokkal kevesebben haltak meg a vírus és a lezárások következményeként, mint a nógrádi, borsodi, vagy szabolcsi területeken; tehát nem csak a járvány gazdasági hatásait érzik meg jobban a szegényebbek, magába a vírusba is leginkább ők halnak bele. Sokan vannak, akiknek nincs idejük és pénzük egészségesnek lenni.

És még valami. Bár a covid következtében elhunytak átlagéletkorát csak fenntartásokkal lehet más országok hasonló statisztikáihoz hasonlítani - hiszen országonként különbözhet, hogy éppen kit sorolnak a koronavírus halottak közé, - azért fontos megjegyezni, hogy itthon a halottak átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint a nyugati országokban. Ha a magyar és a nagyon rossz belga statisztikákat hasonlítjuk össze is látjuk, hogy nálunk sokkal korábban lesz valakinek olyan krónikus betegsége, ami a koronavírus fertőzéssel együtt halálos lehet. És ez sokkal nagyobb gond, mint a járvány.

A járvány ugyanis el fog múlni, Magyarország viszont továbbra is rengeteg szegény, rossz egészségügyi állapotban lévő ember lesz. Ha a koronavírust végleg el is tudjuk felejteni, akkor is tízezrek halnak majd meg évente úgy, hogy még élhetnének.

És ez egy sokkal jelentősebb probléma annál, hogy a kormány talán nem záratta be időben a focipályákat. 

Selmeci János jegyzete a 2021. január 15-i Esti gyorsban hangzott el.