„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

A szegénység nem illik Orbán propagandájába

8/12/2020 15:58

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A generációs szegénységben élők eddig is ott voltak a civil segítő szervezetek látókörében. A járvány okozta válság azonban újabb feladatot adott.

2020. december 08. Reggeli személy - részlet 20.11.08. L. Ritók Nóra
16:03
00:00

Vannak emberek, akiknek nem a személyes döntésükön múlik, hogy boldogulnak-e, hanem a körülményeken. Amelyeken ők nem tudnak változtatni, az Orbán-kormány meg nem akar. Indít ugyan felzárkóztatási programokat, de azok többnyire látszatprogramok.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója vázolta föl a Reggeli gyorsban, hogy miként is telnek a mindennapok az ország keleti részén, a berettyóújfalui térségben, ahol ők a jobb sorsra érdemes gyerekekkel foglalkoznak. A gyógyszerek kiváltása már gond, különösen megmutatkozik ez a járvány idején. Étkezés? Ha van valami adomány. Fűtés? Ahhoz találni kell az erdőben, a falvak szélén, vagy elhagyott telkeken valami szárazabb fát, ágat. Víz? Az általában nincs bevezetve a házba, vagy ha igen, a szolgáltató már rég rátette a vezetékre a szűkítőt, díjtartozás miatt.

L. Ritók Nóra tapasztalata szerint ez az életmód nem az adott embereken, családokon múlik. Nem személyes döntés kérdése. A szegénységben élő családok képtelenek váltani, mert a rendszer nem engedi meg. Létezik egy generációs szegénység, amelyből nem lehet kitörni. Most, a járvány miatt még sokan le is csúsztak a mélyszegénység szintjére, mert elveszítették az állásukat, a munkájukat.

Amikor pedig egy alapítvány –mint az övék- rámutat a problémára, akkor kellemetlenné válik. Az alapítvány puszta léte ugyanis azt mutatja meg, hogy az állam működésében hézagok vannak. Orbán sikerpropagandájába nem fér bele, hogy vannak itt mélyszegénységben élők is. Nem kevesen. „Vesztésre állunk” – mondta az Igazgyöngy Alapítvány elnöke.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Balázs Attila.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.12.08. 09:30
Műsorvezető: Dési János