„Klubrádió
Esti gyors

Baj van, új időszámítás kezdődik – Kárpáti Iván jegyzete

10/11/2020 16:59

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ha úgy lesz a világ, ahogy most prognosztizálják, hogy egyre gyakrabban kap el minket a mostanihoz hasonló fertőzéshullám, nem tehetünk mást, mint amit a '60-as években: békeidőben is fenn kell tartanunk egy olyan kapacitást – a normál igényeken, akár jóval túl, jóval több pénzért –, amit napok alatt be lehet vetni. De nem csak egészségügyi szakembereket. Még egyszer nem lehet olyan, hogy napi rögtönzéstől függ a digitális oktatásnak csúfolt pótcselekvés. Gondolom sokan tudnának ötleteket adni, mit húzzunk ki a költségvetésből, ennek a tervnek a javára. Már csak meg kell hozzá találni a megfelelő kormányt. 

2020. november 10. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete 2020.11.10.
02:34
00:00

Valahol azt olvastam, hogy azért örököltünk annyi kórházépületet és vele papíron rengeteg ágyat, még az úgynevezett szocializmusból, mert az a koncepció háborúra készült, világháborúra, amikor lehet, hogy megsemmisül egy jelentős része, legyen mindenhol tartalék. Nyilván ez már a ’80-as évekre sem volt igaz, de a gyökerét a jelenségnek valahol itt lehet keresni. Meg persze más volt az orvoslás, olyan beavatkozásokhoz kellett napokra befeküdni, amik után ma már lábon lehet távozni aznap.

Küzdöttek is ezzel a rendszerváltás óta, senkinek sem sikerült azt átvinnie, hogy a kis kórházak, ahol amúgy sincs meg a megfelelő szakmai háttér mindenhez, zárjanak be, és összpontosítsuk az erőforrásokat nagyobb, regionális központokba. Emberileg teljesen érthető, ha ez a központ 60 kilométerre van, sokaknak megterhelő oda eljárni. A helyi politikusok is előszeretettel védik az ilyen intézményeket, naná.

2020-ban ebben is új időszámítás kezdődik. Háborús logika. De már nem az épület hiányzik, nem azt bombázza le az ellenség. A járvány olyan állapotban érte a magyar egészségügyet, amikor már békeidőben sem volt elég orvos, ápoló. Eljutottunk oda, hogy pár ezer plusz ember megjelenése a rendszerben – miközben 60 ezer ágy van fizikailag –, a teljesítőképessége határára sodorta azt. Korlátlan kapacitásokat vizionáló miniszterelnökünk is kénytelen volt belátni: baj van.

Ha úgy lesz a világ, ahogy most prognosztizálják, hogy egyre gyakrabban kap el minket egy ilyen hullám, nem tehetünk mást, mint amit a '60-as években: békeidőben is fenn kell tartanunk egy olyan kapacitást – a normál igényeken, akár jóval túl, jóval több pénzért –, amit napok alatt be lehet vetni.

De nem csak egészségügyi szakembereket. Még egyszer nem lehet olyan, hogy napi rögtönzéstől függ a digitális oktatásnak csúfolt pótcselekvés. Ha újra odáig jutunk, hogy iskolákat kell bezárni – amivel én most sem értek egyet –, akkor felkészült és megfizetett tanárok tömegének kell ezt elindítania. Százmilliárdokat kell elköltenünk évente mostantól arra, hogy ezek hiánya ne okozzon több ezer milliárdos zuhanást, amit a lezárás okoz, aminél nincs rosszabb megoldás, pláne olyan koncepciótlanul, ahogy azt szerte Európában teszik, nem csak nálunk.

Gondolom sokan tudnának ötleteket adni, mit húzzunk ki a költségvetésből, ennek a tervnek a javára. Már csak meg kell hozzá találni a megfelelő kormányt. 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. november 10-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: Pixabay
 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás