„Klubrádió
Esti gyors

Kohn, Grün, türelem és megfontoltság - Dési János jegyzete

9/11/2020 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

A lényeg: sok türelem kell most. A még oly jogos indulatok semmit sem érnek. Az óvatosság életeket ment meg. A hőzöngés, a szabálytörés sokakat megölhet, és a gazdaságot is még nehezebb helyzetbe hozza, mert a halott pincér nem termel már hasznot. A halott nagymama nem vesz nekünk ajándékot.

2020. november 09. Esti gyors-részlet / Dési János jegyzete 2020.11.09.
03:58
00:00

Nyilván ismerik a régi viccet, amely szerint Kohn és Grün összevitatkozik valamin. Nem tudnak megegyezni, melyiküknek lehet igaza. Kohn tehát elmegy a rabbihoz, előadja az esetet, a bölcs rabbi szakállát simogatva kijelenti: – Neked van igazad, Kohn. Fél óra múlva Grün is elmegy a rabbihoz, előadja a történetet, mire a bölcs rabbi a szakállát simogatva azt feleli neki: – Neked van igazad, Grün. Hallja mindezt a tanítványa, a bóher, és megjegyzi: – De rabbi, nem lehet mind a kettőnek igaza, hiszen egymásnak ellentmondó dolgokat képviselnek. Mire a bölcs rabbi azt feleli – de hiszen ezt önök is tudják: – Tudod mit, fiam? Neked is igazad van.

Így állunk most. (Igaz, hol ez a bölcs rabbi?) Az emberek egyik fele felháborodott a korlátozások miatt – és igazuk van. A másik fele felháborodott, hogy miért csak most és miért csak ennyi – és nekik is igazuk van.

A korlátozások kényelmetlenek, kellemetlenek és nagyon sok gondot okoznak a mindennapi életben. Tehát fujj! Viszont az is látszik, hogy már eddig meghalt 2500 ember, és ez a szám napról napra gyorsabban nőtt – s egyelőre jobb megoldás, mint a korlátozás nincs.

Mert elő lehet azzal állni, hogy miért van ilyen állapotban a magyar egészségügy? És tényleg felháborító, hogy ide jutott, és az is biztos, hogy ebben komoly a bűne a Fidesznek. De ezen most gyorsan változtatni nem lehet. Nem lesz jobb a felszerelés, nem jönnek haza a külföldre vándorolt orvosok egyhamar, és így tovább. Felháborító és cinikus, hogy tízezres meccseket lehetett rendezni még mindig, de legalább már nem lehet.

És természetesen teljesen érthető mindazok aggodalma, akik most nehéz anyagi helyzetbe kerülnek. És igen, sokan lesznek, vagy már vannak is így. Mert a korlátozás elkerülhetetlen a mai tudásunk szerint a járvány terjedésének a lassítására, de az is biztos, komoly és átgondolt támogatásokat kellene adni a rászorulóknak. Hogy miből? A vadászati világkiállítás tízmilliárdjai, a stadionépítések, az egyházak megvesztegetésére költött júdás pénzek, a Budapest-Belgrád-Igori vasútvonal százmilliárdjai, a tao-nak nevezett a rendszerből kilopott milliárdok. Az állami propagandamédiának adott százmilliárd (tényleg, bemondták már, hogy mi az eredménye az amerikai elnökválasztásnak?), és sorolhatnánk tovább. Tény, ha a munka nélkül maradó vendéglátósok, taxisok, művészek – és a sor még hosszan folytatható –, kapnak támogatást, akkor Mészáros Lőrincnek kevesebb jut talán a következőben. De azért ne indítsunk országos gyűjtést a javára, „Ne sírj, grófodnak lesz azért Leánya, pénze, bora.”

Néhány hónapja Izraelben kezdett elszabadulni a járvány, mire szeptember 15-én egy meglehetősen szigorú zárlatot rendeltek el. Jó három hét után kezdett csak esni az új megbetegedettek száma, de akkortól elég látványosan. A példák sorolhatóak. A lényeg: sok türelem kell most. A még oly jogos indulatok semmit sem érnek. Az óvatosság életeket ment meg. A hőzöngés, a szabálytörés sokakat megölhet, és a gazdaságot is még nehezebb helyzetbe hozza, mert a halott pincér nem termel már hasznot. A halott nagymama nem vesz nekünk ajándékot.

Azt, hogy hogyan lehetett volna korábban jobban, okosabban, majd meg kell beszélnünk. Most a legfontosabb a jelen és a jövő. Csak egyet mondok: Úgy fest a Pfizer vakcinája működőképes. De mínusz 80 fokon kell tárolni, ezért speciális oltóközpontokat hoznak létre az előrelátóbb országok. Magyarországon ebben történik valami?

Szóval, csak türelem és megfontoltság.

MTK: Maszk, távolságtartás, kézmosás és hidegvér.

Dési János jegyzete a 2020. november 9-i Esti gyorsban hangzott el.

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás