„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: 3,5 millió fertőzött után lassul a járvány

7/11/2020 01:43

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Valami teljesen indokolatlan bizalom uralkodik az emberekben, nem követelik ki a kormány lépéseit. A volt tiszti főorvos rettentően fél a következményektől.

2020. november 06. Megbeszéljük - részlet 20.11.06. Falus Ferenc
13:58
00:00

Orbán Viktor valószínűleg látnoki képességekkel is bír, mert megmondta, hogy december 10-én éri el az egészségügy a teljesítőképességének határát és akkor 4480 intenzív ágyra lesz szükség. Korábbi nyilatkozatok szerint most 2000 ilyen ágy van, tehát a kórházi kapacitás felét egy hónap alatt kell megteremteni. Csakhogy az nem olyan egyszerű dolog. Oda oxigént kell vezetni, sűrített levegőt, vizet, szükség van szünetmenetes áramellátásra, millió eszközre és szakemberekre. Az utóbbival lesz óriási baj, mert képzett szakember nincs.

Falus Ferenc elmondta Megbeszéljük című műsorunkban, hogy rettentően fél. A bajok halmozódnak. Tegyük fel, hogy 30 ezer beteg lesz egyszerre, ők lefoglalják a kórházi ágyak felét. Mi lesz azokkal, akik más betegségben szenvednek? Ma 76 év a covid következményei miatt elhunytak átlagéletkora, ami a várható élettartam alatt van. Orbán szerint a fiatalok lerázzák magukról a betegséget. Hát nem. Fiatalok is belehalnak, ez nem az idősek betegsége.

Tegyük fel azt is, hogy a miniszterelnök jól látja: december közepén tetőzik a járvány. Ez azt jelenti, hogy 5 hónapig nőtt a fertőzöttek száma, de akkor legalább 5 hónap kell a lecsengéshez is. S közben itt a karácsony, az újév, ami hagyományosan kisebb népvándorlással jár. Minden járványnál a lecsengés fázisában történnek a legsúlyosabb megbetegedések, bizonyára így lesz ez a koronavírusnál is.

Tegyük fel még azt is, hogy időközben elkészül a vakcina. Hogy fogják megszervezni az oltást? Látható most, az influenzaszezon előtt, hogy egymillió védőoltást sem sikerül elosztani normálisan.

Falus Ferenc számításai szerint körülbelül 800 ezer, maximum egymillió ember találkozhatott a vírussal Magyarországon. Tudni nem lehet, mert ugye itt nem tesztelnek eleget, nem közölnek adatokat, Orbán Viktor talán azt reméli, hogy majd elmúlik ez, ahogy jött. Csakhogy: 3-3,5 millió embernek kell megfertőződnie ahhoz, hogy a járvány magától lassuljon, hogy a vírus már nehezen találjon magának tiszta emberi szervezetet. Hányan is fognak addig meghalni?

A volt tiszti főorvos tehát fél. Az emberekben valami teljesen indokolatlan bizalom él. Hallgatnak, ahelyett, hogy kikövetelnék maguknak a kormánytól a szükséges, szigorú lépéseket. A saját egészségük, saját életük érdekében.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Megbeszéljük
2020.11. 06. 16:00
Műsorvezető:Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás