„Klubrádió

Havasi Gábor: Tudnunk kell, mekkora a baj Budapesten

6/11/2020 12:55

| Szerző: Klubrádió

Budapest egészségügyi tanácsnoka, Havasi Gábor szerint preventív hatása is lehet, a minél szélesebb körben végzett tesztelésnek. Ezért is vásárol a főváros százezer antigén gyorstesztet, amit a kerületi önkormányzatok közt osztanak szét.

Intenzív tesztelési programba kezd Budapest. Az iskolai dolgozók koronavírus-szűrésétől a fővárosi vezetés azt is várja, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mekkora a baj. Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok A 24.hu-nak többek közt arról beszélt, hogyan oldják meg a mintavételt a fővárosban.

Korábban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – kifejezve csalódását Orbán Viktor miniszterelnök, szerinte elégtelen járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban – bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat százezer teszt beszerzését tervezi, melynek felét a legveszélyeztetettebb ágazatoknak adják. Ezzel párhuzamosan adománygyűjtést is hirdettek, a pedagógusok tesztelésére.

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozat – Kecskemé
 
 MTI/Bús Csaba - illusztráció
 

„A fővárosi önkormányzat százezer antigén gyorstesztet fog vásárolni. A teszt holland termék, ezt használja a holland kormány is” – mondta Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka a portálnak a szerdán a főpolgármester által bejelentett intenzív budapesti tesztelési programmal kapcsolatban.

Havasi szerint a fővárosi tesztelési programtól azt is remélik, hogy pontosabb képük legyen arról, mekkora a baj Budapesten.

Szerinte a kormány azért nem tartja fontosnak a közoktatásban dolgozók tesztelését, mert a kormányzati sikerpropaganda továbbra is azt a látszatot kelti, hogy a magyar védekezés sikeres, nincs szükséges lezárásra.