„Klubrádió

Tömeges szűrésre készül a főváros

4/11/2020 15:48

| Szerző: Klubrádió

Százezer teszt beszerzését tervezi a Fővárosi Önkormányzat. A tesztek felét a legveszélyeztetettebb ágazatoknak juttatják el az önkormányzatok. Karácsony Gergely főpolgármseter azt is bejelentette, hogy a budapesti pedagógusok tesztjeire adománygyűjtést indítanak.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere sajtótájékoztatón elmondta, úgy véli, hogy az Orbán Viktor által kedd este bejelentett szigorításokkal világos feladatokat szabott ki az állampolgárokra és az önkormányzatokra, arról azonban nem beszélt a miniszterelnök, hogy mindeközben mit tesz a kormány a járványügyi védekezés terén.

„Éppen ezért a fővárosi önkormányzat a kormányzat feladatait átvállalva úgy döntött, hogy egy rendkívül intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd: százezer antigén-teszt beszerzését indítja el napokon belül” – idézte a főpolgármestert a 444.

A portál azt is hozzátette, hogy a tesztek felét, ötvenezer darabot, a kerületeknek adnak. A cél az, hogy minden olyan ágazatban biztosítsák az önkéntes tesztelés lehetőségét, amik különösen veszélyeztettetek.

Hozzátette azt is, hogy az önkormányzatok feladata lesz eljuttatni a teszteket a legveszélyeztetettebb ágazatokban dolgozókhoz, különösen a pedagógusokhoz, akikről szerinte a kormány „különösen megfeledkezett”. Mivel a keretek szűkösek, a budapesti tanárok szűréséhez adománygyűjtést is indítanak.

A kedd este bejelentett kormányzati szigorításokhoz két javaslatot tett még tájékoztatója végén Karácsony: fájóan hiányoznak azok a korlátozások, amik a tömegrendezvényeket szabályozzák, az ingyenes parkolás bevezetése pedig közlekedési káoszt fog csak eredményezni, különösen advent idején – írta meg a portál.