„Klubrádió
Reggeli gyors

Zsiday: Tízezer magyar életébe kerülhet a gazdaságnak és a kormánynak kedvező stratégia

6/11/2020 17:28

| Szerző: Klubrádió

A bírálói szerint nem elég szigorú központi járványügyi intézkedések mögött Zsiday Viktor, befektetési szakértő szerint az állhat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Covid-hullám gyors levonulását, majd a gazdaság erőteljesebb fellendülését reméli attól, ha nem vezet be a mainál jóval korlátozóbb szabályokat. Ha valóban ez a forgatókönyve, és bejön, az neki kedvezhet a kiélezettnek ígérkező 2022-es választásokon. Zsiday Viktor szerint azonban egy ilyen stratégia ára 10 ezer magyar halála.

2020. november 06. Reggeli gyors - részlet 20.11.06. Zsiday Viktor
07:32
00:00

Zsiday Viktor, befektetési szakértő csütörtökön megjelent cikkében arról írt, hogy a kormány nem félrekezeli járványt, hanem nagyon is tudatosan intézkedik, amivel Orbán Viktor gyakorlatilag megágyaz a 2022-es választásoknak.

A szakember a Klubrádióban azt mondta, hogy a járványnak nemcsak halálos áldozatai, de nagyon súlyos gazdasági vetületei is vannak, és úgy gondolja, hogy egy politikus számára, aki újraválasztásra készül, fontosabbak lehetnek ezek, mint az erősen korlátozó járványügyi intézkedések.

„Valószínűleg kiélezett választások lesznek, tehát mindenképpen fontos, hogy a kormányzó párt jó erőben jusson el a választásokig. […] A kormányzó pártokra leadott szavazatok leginkább az előző évek gazdasági teljesítményétől függenek, elsősorban a bérnövekedéstől, a munkanélküliségtől és munkahelyteremtéstől” – mondta a befektetési szakértő, aki szerint ezek 80-90 százalékban befolyásolják a leadott voksokat. 

Koronavírus - Egészségügyi maszkok gyártását kezdte meg a
 
  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Zsiday úgy véli, Európa a járványügyi intézkedések nyári lazításával elrontotta és értelmetlenné tette a társadalom által a fertőzés megfékezésére tavasszal hozott áldozatokat. Amikor aztán a járványgörbe ősszel meredeken emelkedni kezdett, két út állt a politikusok előtt. Az egyik az lett volna, hogy amint a járvány adatai a legkisebb értékben is emelkedést mutatnak, visszatérnek a korlátozásokhoz, majd amint csökken a tendencia, feloldják, és beállnak erre a ritmusra a koronavírus elleni vakcina megérkezéséig. Ez gazdaságilag nyilván fájdalmas és lassú folyamat, illetve messzire tolja a gazdasági fellendülést.

A másik lehetőség, hogy a lakosságnak a kevésbé sebezhető részén végigvezetik a járványt. Ha a lakosság 20-40 százaléka megfertőződik – és ezek inkább azok, akik nagyobb ellenállást tudnak mutatni, a halálozás decemberben várható tetőzését követően – a gazdaság fellendülése már januárban megkezdődhet. Ami egyúttal a 2022-es választásokig hatalmas hátszelet adhat a Fidesznek.

Zsiday szerint ez állhat a kormány sokat bírált járványkezelésének hátterében. A legvalószínűbb forgatókönyv tehát a vírus végigsöprése november-decemberi tetőzéssel, majd januártól kezdő lecsengéssel, aztán tavasszal jöhet a gazdaság talpra állása. Közben azonban, a hullám csúcsán, összeomolhat az egészségügyi ellátórendszer, a gazdasági szempontok előtérbe helyezése miatt várható magas arányú átfertőződés ára pedig tízezer magyar halála – véli a befektetési szakértő.

 

Zsiday hozzátette, ő humanista, tehát fontosabbnak tartja a szigorúbb korlátozásokkal feltehetően megmenthető több ezer ember életét, mint azt, hogy több hónappal hamarabb beindulhasson az ország gazdasága. Úgy látja azonban, az említett problémakezelés "már a csőben van", sőt, el is indult az ország a kormány reményei szerint viszonylag gyors gazdasági fellendüléshez vezető úton. És mivel a járványügyi intézkedések hatása időben elnyúlva jelentkezik, a fertőzés pedig már nagy mértékben terjed, későnek látszik másik forgatókönyv szerint cselekedni. Mint a befektetési szakértő utalt rá, szerinte ha a kormány másik utat akart volna választani, ahhoz korábban kellett volna lépnie.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. november 06., péntek 08:53
riporter: Pálinkás-Szüts Róbert

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás