„Klubrádió
Reggeli gyors

Énekelni tilos! - Csendesen tombol a járvány

6/11/2020 14:37

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A kormányzati statisztika szerint az iskolák nem gócpontok, 2,5 százalékos az átlagos fertőzöttség. Közben tanárok halnak meg, szülők rettegnek.

2020. november 06. Reggeli gyors - részlet 20.11.06. Miklós György
10:25
00:00

Miután hivatalos tájékoztatás gyakorlatilag nem létezik, a Szülői Hang közösség úgy döntött, hogy saját felmérést készít az iskolákban uralkodó állapotokról, így a járvány idején. A főbb megállapítások: a tanulók között nincs meg a másfél méteres, elvárt távolság, a gyerekek nem viselnek maszkot (71 %). A tesztelés, kontaktkutatás nem megfelelő, vagy nincs is (70%). Keverik az osztályokat, például nyelvórán. És ami talán a leghatékonyabb óvintézkedés a kormánytól: énekórán nem szabad énekelni.

A megkérdezett szülők 90 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a kormány kezelni próbálja a járványt. Miklós György, a Szülői Hang képviselője elmondta a Reggeli gyorsban, hogy homályos, átláthatatlan szabályrendszer, amit a kormány megszabott. Mi az, hogy az iskolák bezárásánál a tanulók felügyeletéről gondoskodni kell? Hát nem ugyanott vannak majdnem ugyanannyian? A szülők szabadsága már rég elfogyott, ki vigyáz a gyerekekre? Hogy fognak tanulni, miért várják el ebben a rendkívüli helyzetben a gyerektől ugyanazt a tudást, mint békeidőben?

A Szülői Hang tehát azt kéri a kormánytól, hogy végezzenek teszteket az iskolákban, és aztán kontaktkutatást. Olyan intézkedéseket hozzanak, amelyeket a gyakorlatban be is lehet tartani, számon is lehet kérni. És nem utolsó sorban: a szülők kapjanak naprakész tájékoztatást az adott intézmény helyzetéről. Az otthon maradt gyermekek után pedig tisztességes táppénzt. Így is épp elég gondjuk lesz a munkahelyükön, ha az még megvan egyáltalán.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Mohai Balázs.

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás

 

Reggeli gyors
2020.11.06. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert