„Klubrádió
Esti gyors

Határozott intézkedéseket követelnek a pedagógusok

4/11/2020 20:53

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Hihetetlen gyorsan terjed a vírus az iskolákban, mert hezitál a kormány, késik a tesztelés, a kontaktkutatás. Egyetlen beteg miatt is be kellene zárni az intézményt.

2020. november 04. Esti gyors - részlet 20.11.04. Szabó Zsuzsa
00:00
00:00

Igencsak sérelmezi a Pedagógusok Szakszervezete, hogy amikor Orbán Viktor a járványvédelem miatt szükséges szigorításokról beszélt, akkor az iskolákat meg sem említette. Pedig az oktatási intézményekben hihetetlen gyorsasággal terjed a vírus, nem utolsó sorban azért, mert iszonyú lassan megy a tesztelés, alig folyik kontaktkutatás. Szabó Zsuzsa, a szakszervezetet elnöke azt mondja, ha csak egyetlen beteget is találnak egy iskolában, azt azonnal be kellene csukni egy hétre. El kell zárni a járvány útját! Az is fontos lenne, hogy ilyen esetben a szülők tartsák otthon a gyereket, ne engedjék bandázni, plázázni, mert akkor semmit sem ér az egész.

Annyira lassan és bürokratikusan születik meg egy döntés az online oktatásra való esetleges áttérésről, hogy az igazgatók nem győzik kivárni, hisz ők közvetlenül szembesülnek az életveszéllyel, a betegséggel. A bátrabbak maguk zárják be az iskolát, fütyülve a tehetetlen központi irányítástól várható retorzióra. De nyilván nem ez lenne a normális megoldás, hanem az oktatási kormányzat szakszerű működése.

A Pedagógusok Szakszervezete a baj megelőzésére már a tanévkezdés előtt szorgalmazta a hibrid oktatást, de a kormány a füle botját sem mozdította. Ez úgy nézne ki, hogy az osztály egyik fele heti 3 napot jár iskolába, 2 napot otthon tanul, aztán a következő héten cserél az osztály másik felével. Így megfeleződne az osztálylétszám, be lehetne tartani a szociális távolságot, mégsem állna le az oktatás. Megjegyzendő, hogy ez más országokban már bevált.

A fejetlenségre jellemző, hogy az oktatási államtitkár ígérete szerint 100 százalékos táppénzt kapnak azok a pedagógusok, akik az iskolában fertőződtek meg, ezért estek ki a munkából, de a háziorvosok nem írhatnak ki ilyen táppénzt törvényesen. Így aztán az egyik megyében ilyen a gyakorlat, a másikban olyan. Ebben is sürgősen rendet kellene tenni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Nyikos Péter.

Esti gyors
2020.11.04. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás