„Klubrádió
Reggeli gyors

Folytatódik a tanév a szünet után. De hogyan?

2/11/2020 15:26

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Vannak, akik szerint az iskolák ideiglenes bezárása gyermekellenes, mert a szegényebbek leszakadnak, és vannak, akik szerint épp a nyitva tartásuk a veszélyes.

2020. november 02. Reggeli gyors - részlet 20.11.02. Salamon Eszter
05:26
00:00

Vége az őszi szünetnek, az iskolák fertőtlenítése majdnem kész, folytatódik az oktatás, a legtöbb helyen a hagyományos módon. Ez így helyes, az oktatási intézmények bezárása ugyanis gyermekellenes - így látja az Európai Szülők Egyesülete. Salamon Eszter elnökségi tag arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy tavasszal talán még indokolható volt az átmeneti bezárás, mert a Covid-19-ről még nem sokat lehetett tudni, ismeretlen vírus volt. Szünetelt is a hagyományos tanítás számos országban, de a legtöbb helyen 6-8 hét után, megfelelő hatásvizsgálati eredmények birtokában újra beindították. Rájöttek ugyanis, hogy az oktatási intézmények bezárása növeli a társadalmi egyenlőtlenséget, a nehezebb sorsú gyerekek nagyobb hátránnyal térnek vissza, mint amilyenben a járvány előtt voltak. Képességeik, készségeik visszafejlődnek, ráadásul a teljes tananyagot el kellene sajátítaniuk, ami komoly szülői segítség nélkül lehetetlen. Az egyesületben úgy gondolják, hogy akik a bezárást követelik, azok az iskolát csupán gyermekmegőrzőnek tekintik. Kutatások szerint a gyermekek lelki egészsége sokat romlott március óta. Egyébként pedig az iskolások alig kapják el a betegséget, nem ők fertőzik meg a pedagógusokat és a nagyszülőket.

2020. november 02. Reggeli gyors - részlet 20.11.02. Nagy Erzsébet
05:22
00:00

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete éppen ellenkező véleményen van, szerintük be kell zárni egy időre az iskolákat. Még ha nem is tekinthetők a legveszélyesebb gócpontoknak, igenis nagy az átfertőzöttség. A tanulók hazaviszik a kórt, még akkor is, ha az ő tüneteik enyhék. És ha a szülők, nagyszülők megbetegszenek, az sokkal nagyobb gond, mint az intézmények pár hetes bezárása. Az életről, az egészségről van szó – hangsúlyozta Nagy Erzsébet a szakszervezet pécsi ügyvivője. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a pedagógusok jó része ötven éven felüli, tehát veszélyeztetett. Az átmeneti bezárás mellett tömeges tesztelésre, kontaktkutatásra lenne szükség, amit szintén elhanyagolnak a felelős vezetők.

Ami pedig a szegényebb gyerekek lemaradását illeti: a kormánynak lett volna ideje arra a nyáron, hogy minden család számára gondoskodjék az internet elérésről, adjon olyan gépeket, eszközöket az iskoláknak, amelyeket például ki lehet kölcsönözni. Egyszóval: megteremtse a digitális oktatás feltételeit.

A beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Reggeli gyors
2020.11.02. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás