„Klubrádió
Reggeli gyors

Jó az iskolaőr, csak nem arra

26/10/2020 08:08

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az erőszak nem szűnt meg, csak az iskolából kikerült az épület elé, vagy az utcára. Az őrök – ha jóindulatúak – segítenek a portásnak, tanárnak, vagy behúzódnak a kuckóikba. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke nyilatkozott a Klubrádiónak.

2020. október 26. Reggeli gyors - részlet 20.10.26. Szabó Zsuzsa
06:36
00:00

Megérkeztek szeptemberben az iskolaőrök azokba az intézményekbe, amelyek ezt kérték. Volt olyan iskola is, amelyik nem kért őrt, mégis kapott, némi politikusi nyomásra. Eltelt már annyi idő, hogy értékelni lehet az elképzelés sikerét, vagy sikertelenségét. Azoknak volt-e igazuk, akik kértek őrséget, vagy azoknak, akik nem.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az első pillanattól kezdve azt hangoztatta, hogy az iskolaőrség nem alkalmas a feladat megoldására, vagyis az erőszak visszaszorítására. Az agresszió okait kell megkeresni, és a problémát pedagógiai módszerekkel lehet megoldani, amihez persze több tanár, több pszichológus, gyógypedagógus, asszisztens és egyéb segítő munkaerő kellene. A magatartászavart sokszor otthonról hozzák a gyerekek, az iskolaőrség nem tesz mást, mint elfedi az alapproblémát. Nos, a szakszervezet szerint beigazolódott: az iskolaőrség nem szünteti meg az erőszakot, legfeljebb kitereli a folyosókról az iskola elé, vagy az utcára. Nemrég épp egy buszmegállóban támadtak rá a pedagógusra.

Az intézkedés mégsem volt teljesen fölösleges. Az iskolaőrök gyakran segítenek például a lázmérésben, kézfertőtlenítésben, rászólnak a diákokra, ha nem viselnek maszkot, és adnak egyfajta férfias mintát a gyerekeknek, beszélgetnek velük, ami azért fontos, mert a pedagógusok többsége nő – mondta el Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. Segítenek a portásnak, vagy más iskolai alkalmazottnak, tehát amelyikük akarja, az hasznosság tudja tenni magát. Hangsúlyozni kell azonban, hogy nem ez volt a cél, nem ezért alakították meg az iskolaőrséget.

A vírusveszéllyel kapcsolatban a szakszervezet fenntartja álláspontját és ragaszkodik a hibrid oktatáshoz a szünet után. Ez azt jelenti, hogy megfeleznék az osztályokat. Az egyik fele az egyik héten járna be 3 napot az iskolába, a másik a másikon. A további két napot otthon töltenék feladatok megoldásával. Így a tantermekben tartható lenne a távolság, az egész iskolaépületben kevesebben tartózkodnának, kisebb lenne a fertőzés veszélye.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Nyikos Péter.

Reggeli gyors
2020.10.26. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás