„Klubrádió
Reggeli gyors

Nemzeti Pedagógus Kar: Erős túlzás, hogy a tanároknak is takarítaniuk kell

19/10/2020 10:57

| Szerző: Klubrádió/szg

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint erős túlzás, hogy a tanárok is takarítják majd az iskolákat az őszi szünetben, legalábbis náluk ezt nem tervezik. Lesznek iskolák, ahol a katonaság végez fertőtlenítést. Úgy gondolja, lenne lehetőség arra, hogy a legveszélyeztetettebb réteghez tartozó kollégák otthonról lássák el a feladatukat.

2020. október 19. Reggeli gyors / részlet, Horváth Péter (20.10.19.)
08:27
00:00

Fontos, hogy az iskolákban a szünet alatt kerüljön sor ismételten egy alapos nagytakarításra, fertőtlenítésre, az október hónapra a közelmúltban kiszállított fertőtlenítőszerek ezt a célt is szolgálják – olvasható abban a Népszava által hivatkozott levélben, amelynek forrását a lap nem nevezte meg. A levelet a napokban Kásler Miklós emberierőforrás-minisztertől kaphattak kézhez az iskolaigazgatók. A Népszava információi szerint a levél arra nem tér ki, pontosan kiknek kell a fertőtlenítő nagytakarítást elvégezniük az október 23-ától november 1-jéig tartó őszi szünetben, de mivel több intézményben sincs megfelelő számú takarítószemélyzet, feltételezik, hogy a pedagógusoknak is be kell segíteniük.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt vette ki a levélből, hogy hasonlóan, mint augusztus végén, az iskoláknak a takarítószemélyzettel kell elvégezniük el azt a fertőtlenítő takarítást, amely tényleg szükséges. Azt hallotta, hogy lesznek iskolák, nem tudni, pontosan mennyi, ahol a katonaság végez alaposabb fertőtlenítést. Azt „erős túlzásnak” tartja, hogy a tanárok vegyenek részt ebben, náluk ezt biztosan nem tervezik.

Arra a kérdésre, hogy a krónikus beteg tanárok miért nem mehetnek home office-ba, azt mondta: úgy gondolja, lenne lehetőség arra, hogy a legveszélyeztetettebb réteghez tartozó kollégák, akik félnek is ebben a helyzetben, otthonról lássák el a feladatukat (úgy, hogy a diákok bent vannak). Azért, mert a pedagógusok azok, akik az egészségügy után a legtöbb emberrel találkoznak a munkájuk során.

Horváth Péter egyelőre nem hallott olyan tervet, hogy az oktatás 2020 vége előtt áttérne digitális munkarendre, mint tavasszal. Szerinte szigorú biztonsági intézkedések mellett fenn kellene tartani ezt a vegyes rendszert, de úgy, hogy a tanulók mégiscsak iskolába járva teljesíthessék a feladataikat, mert az iskola többet jelent magánál a tudás megszerzésénél. Fontos volt a tavaszi időszakban, hogy a gyerekek is látták, hogy „nem olyan rossz iskolába járni”. Az ő tantestületében azt tapasztalja, hogy a többség iskolába járással akarja végezni a munkáját – tette hozzá.

Az interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2020. október 19., hétfő 6.50
Műsorvezető: Szénási Sándor