„Klubrádió
Esti gyors

PDSZ: A tanárok megtagadhatják a munkavégzést a koronavírus-veszély miatt

14/10/2020 22:23

| Szerző: Klubrádió/szg

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sorozatosan kap híreket arról, hogy hiába vannak koronavírusos gyerekek egy osztályban, nem történik semmi. A tanárok 80 százaléka veszélyben érzi magát. Szerintük lehet, hogy munkajogilag keményebb lépéseket kell tenni, fel kell bátorítani a tanárokat, hogy álljanak ki magukért és a diákok egészségéért is, mert meglehetősen fenyegető a helyzet.

2020. október 14. Esti gyors / részlet, Nagy Erzsébet (20.10.14.)
09:25
00:00

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felmérést készített 1600 ember megkérdezésével, és kiderült, a tanárok több mint 80 százaléka úgy érzi, nincs biztonságban a munkahelyén az egyre rosszabbodó koronavírus-helyzetben.

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője, a szakszervezet országos választmányának tagja azt mondta: a hőmérés elégtelen, hiszen olyan mértékű az átfertőzöttség és a gyerekeknél ez a betegség sokszor nem jár lázzal, hogy ez már gyakorlatilag fölösleges intézkedés. Folyamatos tesztelésre lenne szükség, illetve arra, hogy lépjenek, ha covid-fertőzöttet találnak egy osztályban, vagy egy gyerek közvetlen környezetében.

Elsősorban Budapestről és Pest megyéből kapnak elképesztő visszajelzéseket, például van, akinek a lánya és a mögötte ülő két gyerek is koronavírusos lett, de azóta se történt semmi, járnak tovább az iskolába. Az intézményvezető várja a központi intézkedést, 48 óra telt el az első két pozitív eset óta, és minden megy tovább ugyanúgy. Sorozatban hallanak ilyenekről, hogy az intézményvezető vár,  többfelé jelentenie kell az eseteket, megy az idő, ő maga pedig úgy érzi, nem jogosult intézkedni. Szerintük viszont itt felvetődik a foglalkozás körben elkövetett veszélyeztetés gyanúja is, akkor is kötelessége lenne eljárnia, ha a járványügyi protokoll nem segíti.

Három tanár bizonyítottan meghalt koronavírusban, erre Nagy Erzsébet feltette a kérdést: hány halott kell, hogy végre bevezessenek valamilyen hathatós intézkedést? Olvasott olyan visszajelzéseket, hogy hatvan körüli vagy afölötti emberekről volt szó, de ők azok, akik a vállukon viszik az oktatást és sokaknak vannak alapbetegségei. Ez nagyon sokakat veszélyeztet a közoktatásban.

A felmérésből az is kiderül, hogy kevesen kaptak 100 százalékos táppénzt. A szakszervezet ügyvivője elmondta: elsősorban a szakképzésben fizettek túlmunkát, ez a másfajta jogszabályi környezetre is visszavezethető, a köznevelésben elvétve. Valóban nagyon kevesen kaptak 100 táppénzt, inkább otthoni munkát írtak elő nekik. Általában nem járják végig az intézményvezetők a 100 százalékos táppénzhez vezető hivatali utat, mert akkor vizsgálat indulna a munkahelyen, hogy biztosították-e az egészséges munkavégzés feltételeit, és kiderülne, mi a hiba.

Nagy Erzsébet beszélt arról is: megfogalmaztak egy kiáltványt, amelyet szerettek volna a másik szakszervezettel együtt közzétenni, de ők ezt sajnos visszautasították. Úgy látták, korai arra a paragrafusra hivatkozni, amely szerint a tanár köteles megtagadni a munkát, ha úgy érzi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent a környezete számára, és megtagadhatja a munkát, ha a környezete jelent ilyen veszélyt. Felmerül, hogy munkajogilag keményebb lépéseket kell tenni (és ebben szeretnék, ha velük tartana a másik szakszervezet), fel kell bátorítani a tanárokat, hogy álljanak ki magukért és a diákok egészségéért is, mert meglehetősen fenyegető a helyzet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Esti gyors
2020. október 14., szerda 18:35
Műsorvezető: Szénási Sándor