„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Úgy jött a koronavírus, mint egy meteorbecsapódás

28/10/2020 13:12

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Pénzt, vagy életet? Egy felmérés szerint az emberek 59 százaléka úgy véli, hogy a járvány gazdasági kára nagyobb, mint az egészségügyi.

2020. október 28. Reggeli gyors - részlet 20.10.28. Tóth István György
23:43
00:00

Buta kérdés, de mégis fel kell tenniük a politikusoknak is magukban, hogy az emberi élet a fontosabb, vagy a gazdaság működése, amikor korlátozó intézkedésekről döntenek. A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet munkatársai ezt a kérdést is feletették, amikor az Társadalmi Riportot készítették. Tavasszal azt az eredményt kapták, hogy az emberek 59 százaléka a gazdasági lezárás okozta károkat nagyobbnak tartotta, mint az ezzel elért egészségügyi előnyöket. Árnyalja a képet, hogy ez a vélemény többnyire aktív korú, vagyis éppen dolgozó emberektől jön, továbbá az, hogy tavasszal viszonylag kevés megbetegedés történt a nyilvánosságra hozott adatok szerint. Összehasonlításképpen: Franciaországban ez a szám 27 százalék volt. (Ott hamarabb érzékelték a bajt, vagy őszintébb volt a kormány.)

Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatója arról is beszélt, hogy vizsgálatuk szerint az emberek legkevésbé a kormány gazdasági intézkedéseivel voltak elégedettek, az egészségügyben tett lépésekkel valamivel jobban. A válságkezelésben az önkormányzatok teljesítményét markánsan jobbnak ítélték, mint a kormányét. A megkérdezettek 7 százaléka veszített munkát, ebbe az is beletartozik, hogy például másodállást, vagy alkalmi megbízásokat, és 18 százaléka veszített jövedelmet, azaz minden negyedik család.

A felmérés másik témája a korrupció volt. Általános vélemény, hogy tenni kell valamit az orvosi hálapénz ellen, azonban az élet más területein a magyarok jobban tolerálják a korrupciót. Sokkal jobban, mint a térség más országainak polgárai. Itt egyfajta beletörődés tapasztalható. Egyébként van, amikor a korrupció akadályozza, „csikorgatja” a gazdaságot, de van olyan is, amikor olajozza - erre mutat rá az egyik tanulmány.

A rendszeresen készülő Társadalmi Riportok vizsgálják a mobilitást is. Most az látszik, hogy a társadalmi mozgás szűkül. Ennek legfőbb oka az iskolarendszer, amely tavasszal, a járványveszély idején túlélő üzemmódba kapcsolt, és megmutatta az összes hibáját. De szerepe van a demográfiának, sőt a házasodási szokásoknak is. Egyre jellemzőbb a „Suba a subához, guba a gubához” szemlélet. Az egyes társadalmi csoportok igyekeznek bezárkózni.

A kutatók vizsgálták a járvány mentális hatását is. A hétköznapi életben egyre több jel utal a kifáradásra. Tóth István György elmondta, hogy tavasszal már látszottak a depresszió, a szorongás jelei nagyon sok emberen, hiszen bizonytalan volt a jövő, nem lehetett tudni, hogy mi lesz holnap. Most már van egy tapasztalata a társadalomnak, az emberek tudják, hogy a járványból ki lehet jönni. Persze a fáradtság jelei is mutatkoznak. Ami egyelőre felmérhetetlen, az az, hogy mi lesz hosszú távon ennek a válságnak a következménye.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.10.28 09:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás