„Klubrádió
Esti gyors

Van még tartalék az influenzaoltásoknál

27/10/2020 21:19

| Szerző: Klubrádió/szg

A háziorvosok kilenc százalékánál fogyott el eddig az influenza elleni védőoltás – derült ki a Háziorvosok Online Szervezetének kérdőíves felméréséből. A szervezet egyik alapítója, Békássy Szabolcs szerint azonban még van tartalék a rendszerben, ez a hiány átcsoportosításokkal orvosolható. Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa viszont arról számolt be, hogy háziorvosi praxisába idén kevesebb influenza elleni vakcina érkezett, mint az előző években.

2020. október 27. Esti gyors / részlet, Békássy Szabolcs (20.10.27.)
06:48
00:00

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója az Esti gyorsban azt mondta: ezekben a napokban a koronavírus-gyanúsnak vélt, tüneteket tapasztaló betegek PCR-tesztelése, valamint a karanténintézkedések, táppénzzel kapcsolatos teendők teszik ki munkájuk nagy részét, és óriási, soha nem látott érdeklődés futott be influenza elleni védőoltás beadása iránt.

Szervezetük rövid időn belül szinte az egész háziorvos-társadalmat el tudja érni, ezért az influenzaoltásokkal kapcsolatos megkeresésre kérdőívet intézett a kollégák felé. Közölte: pár óra alatt több száz válasz érkezett be, felmérték, hogy állnak a praxisok oltóanyagokkal.

Békássy Szabolcs ismertette: a háziorvosok 9 százalékánál teljesen elfogyott az oltóanyag, viszont több mint 50 százalékuk a rendelkezésre bocsátott oltóanyag kevesebb mint 60 százalékát használta fel. Úgy tűnik, van a rendszerben tartalék, és a járási tiszti főorvosi hivataloknak lesz óriási szerepük abban, hogy felmérjék, a területükön hol fogytak el az oltóanyagok és hol vannak még, így ez a helyzet kezelhető lehet a betegek átirányításával vagy esetleg az influenza elleni oltóanyag újraosztásával. Hozzátette: igaz, hogy plusz ráfordítást igényelt, de a háziorvosok leleményesek voltak és jól alkalmazkodtak az adott körülményekhez, meg tudták oldani az oltások beadását.

Műsorvezetőnk megkérdezte, mi történhet, ha valaki esetleg tünetmentes koronavírus-fertőzött, és beoltatja magát influenza ellen. Békássy Szabolcs azt mondta: mérlegelni kell, mi a veszélyesebb, egy esetleges lappangó koronavírus-fertőzés kapcsán kapja meg valaki az influenza elleni védőoltást, vagy a koronavírus és az influenza egyszerre éri a szervezetet – nyilván az utóbbi.

Közölte azt is: kisebb energiát tudnak fordítani az egyéb betegségekre, mint "békeidőben", hiszen most főleg arra koncentrálnak, hogy a távkonzultációban hozzájuk forduló, légúti tünetekről beszámoló betegek ellátást kapjanak. Ugyanakkor nem lankadhat a figyelem a krónikus betegek felé sem, próbálják a szűrővizsgálatokat is a megszokott rendben folytatni, de ez óriási kihívás elé állítja az egész háziorvos-társadalmat – tette hozzá.

Ebben a témában nyilatkozott a Klubrádiónak Komáromi Zoltán is. A DK egészségpolitikusa azt tapasztalta, hogy háziorvosi praxisába idén kevesebb influenza elleni vakcina érkezett, mint az előző években, és nem biztos benne, hogy időben kap majd utánpótlást – Komáromi Zoltán erről a Reggeli Gyorsban beszélt. Mint mondta, általában a rendelkezésre álló oltások nagyjából 60 százalékát szokták beadni Magyarországon. A háziorvos szerint van rá esély, hogy a maszkok és a távolságtartás miatt idén nem lesz nagy influenza járvány, de a veszélyeztetetteket ettől függetlenül be kellene oltani. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Esti gyors
2020.10.27. 18:25
Műsorvezető: Kárpáti Iván

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás