„Klubrádió
Megbeszéljük...

Miért engedik el a járványt?

21/10/2020 18:32

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Le kellene állítani a tömegrendezvényeket, zárt kapuk mögött játszhatnák a focimeccseket. A járványvédelmet szétverték, a kormány kapkod.

2020. október 21. Megbeszéljük - részlet 20.10.21. Pusztai Erzsébet
13:27
00:00

Egyre riasztóbbak az adatok, napi ezer fölött van az új fertőzöttek száma, a halálozási arány elképesztő mértékben emelkedik. Az még érthető, hogy a kormány nem akarja lezárni az országot, mert az nagyon komoly gazdasági kárral járna, az viszont tejességgel érthetetlen, hogy miért engedi el a járványt. Pusztai Erzsébet infektológus, volt egészségügyi államtitkár szerint az a tény, hogy nagyon magas a tesztelt emberek között a fertőzöttek aránya, azt is jelzi, hogy továbbra sem tesztelnek eleget. Azokat találják meg, akiknek súlyosak a tüneteik, de a fertőzöttek száma ennél jóval több.

Le kellene állítani a tömegrendezvényeket, különösen a futballmeccseket. Utóbbiakat nem azért mert a stadionokban ne lehetne rendet tartani, hanem azért, mert valahogy oda is jutniuk a drukkereknek, a beengedésnél lehetetlen tartani a szabályokat, persze bent sem könnyű, hisz a szurkolók nagy része nem a fegyelmezettségről híres. Ha azért rendezik meg közönség előtt a meccseket, mert a foci olyan fontos, akkor az világbotrány – mondja Pusztai Erzsébet. Európa legnagyobb, legnépszerűbb csapatai zárt kapuk mögött játszanak mostanában. Ha minden így marad, a járvány még gyorsabban terjed, és tévedés azt, hinni, hogy csak az idősek vannak veszélyben, koronavírus a fiataloknál is hosszútávú következményekkel járhat.

Felvetődött a beszélgetés során, hogy külföldön sokkal szigorúbban járnak el, Csehországban szinte teljes boltzár van, Szlovákiában letesztelik az egész lakosságot. Pusztai Erzsébet szerint a szlovák intézkedés nem biztos, hogy a legjobb módszer, ám gócokat meg lehet találni vele. Ennél fontosabb hogy működjön a járványvédelem, a kontaktkutatás, használják a karanténokat. Csoportokat lehetne szűrni és ott folytatni, ahol találtak fertőzöttet, majd a legveszélyesebb helyeken szigorúbb intézkedéseket, esetleg zárást alkalmazni. Magyarországon már nem gond a tesztanyagok beszerzése, a laboratóriumi kapacitás lehet kevés, bár tavasz óta lett volna idő és lehetőség fejleszteni, még most is lehetne. Itt szakemberből van igazán kevés, illetve az a fő gond, hogy a járványvédelmet az Orbán-kormány szétverte. Most még átgondolt terv sincs a védekezésre, koncepció sincs, csak az ötletelés megy. A lázas, szakszerű, szorgos munka látszatát kell kelteni. Gondoljunk csak bele: bejelentik, hogy lesz elég influenza elleni védőoltás, mindenki oltassa be magát, aztán kiderül, hogy nincs elég oltóanyag. Milyen kormányzás ez? - kérdezi Pusztai Erzsébet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2020.10.21 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás