„Klubrádió
Esti gyors

Mindkét egészségügy tönkremehet

16/10/2020 09:49

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nincs annyi orvos és ápoló, hogy az állami és a magán ellátás is jól működjék. A kettőt valahogy össze kellene hangolni.

2020. október 15. Esti gyors - részlet 20.10.15. Leitner György
07:35
00:00

Vannak jó elemei is a kormány egészségügyi intézkedéseinek, ilyen a béremelés és a hálapénz megszüntetésének kísérlete, de mindössze ennyi. Egyelőre korrekt véleményt nem lehet mondani, mert nagyon sok múlik a részletszabályokon – mondja a magán ellátókat tömörítő Primus Egyesület elnöke. Leitner György szerint az rendben van, hogy az állami, tehát közfinanszírozott és a magán ellátás kapcsolatát átláthatóvá kell tenni, de teljesen nem lehet ezeket szétválasztani, mert egyszerűen nincs annyi orvos és egészségügyi dolgozó, hogy a kettő párhuzamosan tudjon működni. Egyébként most is megvan a szükséges -sokszor kényszerű- együttműködés, bizonyos diagnosztikai, vagy laborfeladatokat magáncégek végeznek el.

Az érthető rendelkezés, hogy egy orvos ne használhasson állami kapacitást a magánellátáshoz, de például az átvezénylés már nem. Az is érthető elv, hogy az orvos csak engedéllyel vállalhasson a magánszférában is munkát, de ez már érzékeny terület, mert nagyon fontos, hogy ki, milyen feltételekkel ad majd engedélyt, vagy éppen miért nem adja meg azt. Elhibázott a béremelésnek ez a formája is. A szakdolgozók szinte semmit sem kapnak, ebből feszültség lesz, ott áll majd az orvos egyedül és nem tud dolgozni, mert képzett munkatársak nélkül az nem megy.

Leitner György szerint tehát az a megoldás, hogy a két ellátást összehangolják, ehhez viszont idő kell, adott esetben több év. És kell még valami: párbeszéd. Egy akkora, összetett rendszert, mint az egészségügy nem lehet megváltoztatni a benne dolgozók véleményének meghallgatása és figyelembe vétele nélkül.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bús Csaba.

Esti gyors
2020.10.15. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János