„Klubrádió
Reggeli gyors

Lelki fáradtság, motiválatlanság, reménytelenség-érzés – ez is lehet a járvány hatása

9/10/2020 14:48

| Szerző: Klubrádió/szg

A koronavírus-járvány nemcsak súlyos testi betegséggel járhat, hanem óriási mértékben megnőtt a mentális problémákkal segítséget kérők és a depressziós, szorongásos tünetek száma, legalábbis azokban az országokban biztosan, ahol ezt mérték – mondta Unoka Zsolt, a Magyar Pszichiátriai Társaság főtitkára.

2020. október 09. Reggeli gyors / részlet, Unoka Zsolt (20.10.09.)
07:34
00:00

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Európában eluralkodott a pandémiás fáradtság, és ennek hatására egyre többen nem tartják be az óvintézkedéseket. Mit jelent ez? 

Unoka Zsoltot, a Magyar Pszichiátriai Társaság főtitkárát kérdeztük, aki először is felhívta a figyelmet arra, hogy ezt el kell különíteni a koronavírus-fertőzés utáni fizikai fáradtságtól, mert aki kigyógyul a betegségből, az még egy ideig érezhet izomfájdalmat, gyengeséget. De ez nem az, hanem mentális jelenség, a stresszre, veszélyre adható három alapvető reakció egyike. Amikor stressz éri az embert, először a felfokozott, harcolj vagy menekülj érzelmi állapot lép fel, aztán, ha ezt tartóssá válik, jön a lefagyás. Ilyenkor sokan tehetetlennek érzik magukat, reménytelennek látják a helyzetüket, fáradékonyak, motiválatlanok. A tartós izoláltság, anyagi veszteségek, munkanélküliség ráerősít erre. Ősrégóta ismert mechanizmusról van szó, például a foglyul ejtett, helyzetüket kilátástalannak érző emberekre is jellemző, hogy átváltanak „minimál munkamódra”, a szervezet ilyenkor "takarékoskodik" az energiákkal, kevésbé aktív állapotba kapcsol át.

Szombaton lesz a mentális egészség világnapja, és vélhetően a WHO arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány nemcsak súlyos testi betegséggel járhat, hanem óriási mértékben megnőtt a mentális problémákkal segítséget kérők száma, a depressziós, szorongásos tünetek száma, legalábbis azokban az országokban biztosan, ahol ezt mérték – mondta a szakértő.

Mit tehetünk? Nagyon világos és egyértelmű információkat kell nyújtani a védekezésről, például, hogy miért fontos a maszkviselés, a fizikai távolságtartás. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a fizikai távolságtartás nem egyenlő a társas távolságtartással, nagyon fontos, hogy intenzív kapcsolatban legyenek az emberek, segítség egymást. Oda kell figyelni azoknak az érzéseire, félelmeire, akikkel együtt élünk, vagy akikkel nem tudunk találkozni, de fontosak nekünk, és telefonon beszélhetünk velük – tette hozzá Unoka Zsolt.

A pandémiás fáradtság azért is nagyon rossz, mert a járvány második hulláma a világ sok országában, így Magyarországon is felfutóban van. A Worldometer adatai szerint csütörtökön fertőződtek meg legtöbben egy nap alatt koronavírussal, 349 ezren kapták el a betegséget, közülük 102 ezren Európában.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pexels.com

Reggeli gyors/Interjú Unoka Zsolttal
2020. október 09., péntek 07:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert