„Klubrádió
Esti gyors

Rettenetes Trump új szövege arról, hogy ne törődjetek a koronavírussal – Interjú Jason Nicholsszal, a Maryland Egyetem Afro-amerikai Tanulmányok Tanszékének vezető tanárával

9/10/2020 13:09

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Mindkét jelölt jól adta elő magát, pontosan azt mondták, amit hallani akartak a szavazóik, de Kamala Harris demokrata alelnökjelölt mégiscsak védekező pozícióba szorította Mike Pence jelenlegi republikánus alelnököt – értékeli a csütörtök hajnali alelnökjelölti vitát Jason Nichols, a Maryland Egyetem Afro-amerikai Tanulmányok Tanszékének vezető tanára, aki rendszeresen publikál az amerikai médiában.

2020. október 08. Esti gyors-részlet (2020.10.08. Csernyánszky Judit interjúja)
04:31
00:00
Legutóbb az al-Dzsazíra tv műsorában kommentálta az elnökválasztási fejleményeket, és rendszeresen megszólal a brit médiában is.

– Márpedig védekezési pozícióból vitázni egészen biztos, hogy nem jelenti a nyerő pozíciót. Úgyhogy épp ebből a szempontból – még ha kiegyensúlyozottnak is látszott a vita, mégiscsak Kamala Harris került ki győztesen az egyetlen alelnökjelölti vitából.

 
Kamala Harris
 
Forrás: Flickr.com
 

Kamala Harris az első afro-amerikai alelnökjelölt az amerikai elnökválasztások történetében és emellett másik előnye, hogy nő is egyben. Kalifornia egykori legfőbb bírája jelenleg a szenátusban képviseli államát és roppant kemény, harcedzett jellem, aki ugyanakkor nemcsak észérvekkel, de érzelmekkel is tud bánni. Kérdésemre, hogy mi volt a fordulópont a vitában, ami eldöntötte a kimenetelét, Jason Nichols elmondja:

– Amikor a vírusfertőzés után elkezdtek beszélni először például a klímaváltozásról, akkor látszott, hogy fel van adva Mike Pence-nek a lecke. Egyszerűen kényelmetlen volt számára, hogy nem tudott teljes meggyőződésből beszélni arról, amit gondolt. Hisz neki az elnök álláspontját kellett képviselni. Nem mellesleg ugyanezt éreztük már a covid-19-ről szóló vitában is, hisz nem tudta megvédeni az elnököt ebben a küzdelemben. Akárhogy is nézzük, az elnök elbukta ennek az ügynek a kezelését, mert nem rendelt el teljes zárlatot, és még most sem teszi kötelezővé a maszk viselését. Több tízezer ember életét menthette volna meg, amit nem hasból mondunk, hanem tudományos számítások támasztják alá.

Mike Pence
 
Mike Pence
 
Forrás: Wikipedia
 

Nichols szerint is úgy tűnik, az elnök gyógyulófélben, de hozzátette:

– Mondhatom, hogy a világon a legjobb ellátást kapta meg a Walter Reed kórházban, tegyük hozzá, neki ez egy centjébe nem került, miközben azon dolgozik, hogy elvegye az Obama által biztosított egészségügyi szolgáltatást azoktól, akik rászorulnának, éppen ebben a járványban.

– Tehát még ezt sem hálálja meg az elnök, sőt azt hirdeti, ne törődjetek a vírussal, mert legyőzhető! Ez hozhat neki szavazatokat?

– Ez borzasztó narratíva. Semmibe veszi azokat, akik nem élték túl, több mint 210 ezer emberről beszélünk és azt a 7,5 millió embert is, akik megfertőződtek. Ez egészen biztos nem hoz neki új szavazatokat.

Jason Nichols
 
Jason Nichols
 

– Épp beszélgetésünk idején jött a hír, hogy egyrészt az elnökvita lebonyolításáért felelős bizottság bejelentette, hogy virtuális vita lesz a 15-én esedékes második elnökjelölti vita. Ellenben szinte azonnal reagált az elnök, jött a breaking news-ban, hogy erre nem fogja pocsékolni Trump az idejét, és visszautasította a virtuális részvételt. Mit szól ehhez?

– Nem lep meg. Mindig arrogáns, és most el is fut a vita elől. Ez mindenképpen rossz stratégia a számára. Ebből a demokraták fognak eleve jól kijönni. Nyilván a Zoomon tervezett vitában szigorúan csak két percet lehetne beszélni, és nem vitázni, hogy ki mit akar tenni, mit tart feladatának. Ebből is látszik, inkább fel akarta volna robbantani a vitát –amit tett az első fordulóban is –, mint normálisan, egymással ütköztetni a véleményeket. Az ő fegyvertárában semmi más nincs, mint az, hogy sértegesse az embereket. Ez nem fog eredményre vezetni. És ez a viselkedés nemcsak az amerikaiakat sérti, hanem az egész világot.

Csernyánszky Judit interjúja a 2020. október 8-i Esti gyorsban hangzott el.