„Klubrádió
Hetes Stúdió

Trump "lemoshatja" a vitában Bident

16/08/2020 09:57

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ha a járvány marad a fő téma, akkor Trump veszít, ha az utcai erőszak, akkor nyer. Interjú Curtis Sliwával, egy New York-i rádiós talk show műsorvezetőjével.

2020. augusztus 15. Hetes Stúdió-részlet/ Interjú, Curtis Sliwa 2020.08.15.
10:49
00:00

New Yorkban rádiós talk show-ja van, mi volt a mai téma? Miről beszélnek ma az emberek?kérdeztem a Curtis Sliwát, akinek egyébként a rádió csak az egyik szenvedélye.

Ma Kamala Harrisről vitatkoztunk, akit most nevezett meg Joe Biden alelnökjelöltjének a novemberi elnökválasztásra.

És mit mondtak a rádióba betelefonáló emberek Kamala Harrisről?

Tudja, hogy New York kifejezetten demokrata város, ezért örülnek az emberek annak, hogy őt választotta ki alelnökjelöltjének a demokrata elnökjelölt. Ma egyébként nemcsak New Yorkból, hanem az egész országból sok-sok hívás érkezett. A Trump-szavazóknak, ahogy az várható volt, természetesen nem tetszik Kamala Harris, a demokratáknak annál inkább. Ha azonban még bizonytalan vagy, akkor itt az ideje, hogy megismerd őt. Kaliforniában, ahol igazságügyminiszter, legfőbb ügyész volt, illetve előtte San Franciscóban főügyész, szóval ott ismerik az emberek, de itt, New Yorkban, New Jerseyben, Connecticutban nem. El kell mondani az embereknek, miben hisz, mi az álláspontja számos kérdésben, mert nekem úgy tűnt, az utóbbi egy-két évben sok mindenben megváltoztatta korábbi véleményét. Másrészről azért keltett nagy feltűnést a jelölése, mert Biden csapatában is aggódnak, végig tudja-e vinni az előtte álló négy évet elnökként, de az szinte biztos, hogy második terminusra nem fog bejelentkezni a 77 éves elnökjelölt. Aggódnak már most megkérdőjelezhető szellemi frissessége miatt vagy az Alzheimer-kór, illetve a demencia miatt. Szóval bármi történik Joe Bidennel, a helyét Kamala Harris veszi át azon nyomban.

Curtis Sliwa
 
Curtis Sliwa
Forrás: Wikipedia
Fotó: Mahmood Al-Yousif
 

Kommentárok szerint történelmet írt Joe Biden az ő jelölésével. Ön is így gondolja?

Nem, mert soha nem az alapján választják meg az elnököt, hogy ki az alelnökjelöltje. Tudom, hogy most mindenki nagyon lelkes, odavannak mindkettőjükért, de amikor majd november 3-án az emberek elmennek szavazni, vagy levélben adják le voksukat, akkor csak két emberre koncentrálnak, Trumpra és Bidenre.

És az, hogy fekete nőt jelöltek most, nem mérföldkő? Amerikának soha nem volt még nő elnöke, most pedig még fekete is, a kisebbséghez tartozik.

Ez igaz, de ő mégsem Barack Obama. Tudja, ha fekete kerül szóba és Obama, akkor csak azt tudom mondani, ő nagyon különleges ember. Kamala Harris, okay, de azért ő nem olyan lelkesítő és dinamikus, mint Obama volt. Persze, hozza majd a fekete szavazatokat Joe Bidennek, de nem lesz több belőlük, mint Obamának volt annak idején – először John McCain, majd Mitt Romney republikánus kihívókkal szemben.

Egy önnel készült interjúban úgy fogalmazott, gyűlöli Trumpot.  Itt azért közbeszúrnám, hogy maga republikánus. 

Igen, az vagyok, de várom az elnökjelölti vitákat. Ugyanakkor meg kell mondjam, hogy nem szavaztam négy éve Trumpra, de Hillary Clintonra sem. Nagyon sokan vagyunk úgy, hogy egyik jelöltet sem kedveljük, egyikkel sem voltunk elégedettek. De most lássuk a medvét! Az elnökjelölti vitákat! És az az érzésem, hogy Trump jobban fog szerepelni, jó a vitakészsége, és szerintem legyűri majd ebben Joe Bident. De ne igyunk előre a medve bőrére, lássuk azt a három vitát, ami alapján meg fogom hozni én is a döntésemet.

 
Donald Trump
Forrás: Pixabay
 

És mi a véleménye Trump elnökségéről?

A koronavírus betett Trumpnak, betett az amerikai gazdaságnak, de tegyük hozzá, ő erről nem tehet. Ennek ellenére és szerencsétlenségére - ebben elvesztette a játszmát. Ugyanakkor nem kérdőjelezhető meg a felelőssége abban, ahogy a koronavírus járványát kezelte és sok életet veszítettünk el. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy ő a törvényesség és a rend embere. Joe Bidenről kevésbé mondhatom ezt el. 83 nap van hátra a választásokig. Még bőven van idő meghozni a végleges döntést. Szerintem egyébként az emberek a választás előtti 10 napban fognak dönteni, s a hátralévő 73 napban még annyi minden történhet, akár teljesen megfordulhat a szerencse kereke.

Ugye azt is halljuk, hogy Kamala Harris, mint volt kaliforniai igazságügyi miniszter, érti majd a dolgát, hogyan fogja elszámoltatni Donald Trumpot. A demokraták ugyebár csúfos vereséget szenvedtek az impeachment során.

Hát persze. Feltehetően az ő szerepe lesz Donald Trumpot támadni a kampányban. Joe Biden valóban szerethető ember. Meg kell jegyezzem, szemben Hillary Clintonnal. Őt egyenesen gyűlölték az emberek. Szóval Joe Bidennnek nem állna jól az a szerep. Neki nem szabd támadnia Donald Trumpot. Nem jól venné ki magát. Kamala Harrisre osztja ezt a szerepet. Az más kérdés, hogy ez jó stratégia-e? Őszintén szólva, nem hiszem. Mert végül, mint mindig, a független szavazók fogják eldönteni, ki üljön a Fehér Házba. El tudom képzelni, hogy a vidéki háztartásbeli asszonyságok a végén meggondolják magukat, és mindennek a fordítottja lesz a dolgok mostani állásához képest. Drámai fordulat is bekövetkezhet.

 
Joe BidenForrás: Flickr.com
 

Miben lehetne firtatni Trump felelősségét az elmúlt évek során?

Kamala Harris biztos azzal fog kampányolni végig, hogy milyen rossz elnök volt. Mert képtelen volt kezelni például a koronavírust. De ezért ne őt hibáztassuk! Soha nem volt még ilyen helyzet! Más országokban is követnek el hibákat! Ha nézzük Svédországot, Dániát és mondjuk Németországot, mindenhol másképp kezelték a válságot. De említhetném Dél-Koreát, Japánt és Kínát is. Ők megint mást tettek, mint mi. Nem hiszem, hogy bárki képes megmondani, mi a helyes út. Mert senki nem tudja. Szóval ezért én biztos nem őt tenném felelőssé! De persze ez a szavazóktól függ. Mert a szavazók még mindig félnek a Covid-19-től. Szerintem a szavazók többsége másként gondolja, mint én, ezért az elnököt felelősnek tartják, és nem fognak Trumpra szavazni még egyszer.

Másfelől az elnököt sokan a jogállam kikezdéséért is felelősnek tartják, holott ő azt mondja magáról, mint ahogy ön is említette, hogy a törvényesség és a rend embere.

Szerintem az emberek azt szeretik benne, hogy erős egyéniség. Határozott akarattal, és tényleg rendet akar csinálni, amire most az utcán tapasztalható erőszak miatt valóban szükség is van. Azonban ha holnap tartanák a választásokat, akkor azt biztos elveszítené Trump, mert most mindenki a koronavírustól tart. Még a republikánusok is számon kérik rajta a koronavírus válságot. Ezért sokkal megértőbbnek kellene lennie a republikánusok felé! És képes is lesz rá, mint egy jó politikus. Meg tudja csinálni.

 
Kamala Harris
Forrás: Flickr.com
 

Mit szól a Lincoln project elnevezésű formációhoz? Hallott róluk?

Igen, az elnökkel elégedetlen republikánusok szervezete. De nézze, már Trump első kampányában is 17 republikánus fordult vele szembe. Mindenért kritizálták. Ez szerintem nem oszt, nem szoroz, akárhonnan nézzük –a republikánusok vagy a demokraták felől-, mindegy. Nézze, majdnem 50% bizonytalan szavazó van, őket a Lincoln projekt hirdetései sem fogják befolyásolni e tekintetben. Azt mondom, ha a koronavírus lesz a meghatározó még novemberben is, akkor Trump veszít, azonban ha az utcai zavargások, akkor nyerni fog.

Ha úgy vesszük, ön is a törvényesség és a rend embere. Létrehozta az Angyalok Őrei nevet viselő szervezetet, ahol önkéntesek hatósági felhatalmazással róják az utcákat és felügyelik a rendet. New Yorkban megint nagyon rossz a közbiztonság?

Így van. S most, amikor a rendőrséget sokan nem tűrik, bírálják, nekünk különösen fontos a szerepünk, amikor járőrözünk New York utcáin. Az emberek azt mondják, elegük van a rendőrségből, és inkább minket hívnak, ha baj van. Most megfosztják forrásaiktól a rendőrséget a George Floyd halála miatt kialakult országos tüntetések eredményeképpen, és elbocsátások vannak mindenhol. Szerintem ez nem helyénvaló. Szükség van a rendőrségre. Az Angyalok Őrei szervezetet 41 éve csinálom, 13 országban és több mint 130 városban tartjuk fenn ezt a szolgálatot, jól ismernek már minket. Jobban bíznak most bennünk, mint a rendőrségben.

Ön szerint akkor rossz irány a rendőrséget így átalakítani?

Kifejezetten. Ha nincs rendőrség, akkor anarchia van. Szükség van ugyanúgy a rendőrég munkájára, mint eddig. S mivel a koronavírus miatt most kiesnek az adóbevételek, azt gondolják, a rendőrségtől kell elvonni a forrásokat. De elvonják a szociális juttatásokból is, az iskoláktól. Ugyanezen mentem keresztül a 70-es, 80-as években is. Borzasztó volt ezt átélni New York cityben. Nem szabad csak a rendőrséget büntetni ezért. Mindenhonnan le kell csípni a támogatásokat.

 
Curtis Sliwa
Forrás: guardianangels.org
 

Ön indul 2021-ben New York polgármesteri székéért. Ezt tényleg komolyan gondolja?

Abszolút. Bill de Blasio polgármester rettenetes munkát végez. A város tele van bűnözőkkel, drogosokkal, hajléktalanokkal. Ezért őt felelősség terheli, nem is kicsi. Ezt nem bírom tétlenül nézni. Az emberek el fognak innen költözni, az iskolák meg fognak szűnni. Nincs ma közbiztonság a városban. Újra meg kell teremteni.

Adatokkal is alá tudja állítását támasztani?

A március közepétől bevezetett kijárási korlátozás miatt iszonyúan elkezdett nőni a bűnözés a Cityben. Aztán jöttek a Black Lives Matter, a Számítanak a Fekete életek mozgalma, amikor ellepték az utcákat. A lopások aránya és a fegyverhasználat 200%-kal megugrott. A bűnbandák és a maffiózók tevékenysége is látványosabbá vált. Nem kicsit, de nagyon.

Akkor miden nap van mit tenni? Minden nap kinn van az utcákon?

Chicagóban a legrosszabb jelenleg a helyzet, de azt kell mondjam, lassan mi is azon a színvonalon leszünk. Nagyon megugrott a fegyveres támadások és a nemi erőszakok száma, ijesztő méreteket ölt az erőszak nap mint nap az utcán. Minden nap látom a költöztető teherautókat, menekülnek New York cityből az emberek. Aki pedig itt marad, az felfegyverkezik, hogy meg tudja védeni magát.

Nagyon durva, amit mond. És ezek után kire fog szavazni ősszel? Eldöntötte már?

Nem, tényleg. Én megvárom a vitákat, látnom kell, mint mond Joe Biden, mit mond Trump, és mit Kamala Harris. De még Mike Pence alelnök véleménye is számít. Az amerikaiak többsége már eldöntötte, hogyan szavaz, előítéletekkel és anélkül, hogy mérlegelte volna az elnöki vitákat. Már átéltem, amikor Jimmy Carter a kampányban toronymagasan vezetett Ronald Reagannel szemben. És ki győzött végül? Nem ő, hanem Reagan – nyilatkozta rádiónknak Curtis Sliwa, politikus, önkéntes járőr, egy rádiós talk show műsorvezetője, a 2021-es New York-i polgármester-választás potenciális jelöltje. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Hetes stúdió
2020.08.15. 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit