„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jeszenszky: Orbán büszke lehet arra, hogy befolyásolta Trumpot

22/10/2019 19:05

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor büszke lenne rá, hogy hatással volt Donald Trump amerikai elnökre Ukrajna ügyében – mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter.

2019. október 22. Megbeszéljük / részlet, Jeszenszky Géza (19.10.22.)
17:21
00:00

A Washington Post és a New York Times is arról ír, hogy Vlagyimir Putyin mellett Orbán Viktor is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Donald Trump rosszabb véleménnyel legyen Ukrajnáról. George Kent, a külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint Trump Orbánék hatására jutott el odáig, hogy lefolytassa azt júliusi telefonbeszélgetést az ukrán elnökkel, amiről aztán kiszivárgott, hogy terhelő adatokat kér a demokrata riválisa ellen – írja a 444.

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, volt nagykövet szerint Orbán Viktor nagyon büszke erre. Lelki alkata – amelyet az utókor remélhetőleg megfelelő források alapján ítél meg – olyan, hogy mindig határozottan beszél, ez azzal jár, hogy le kell egyszerűsítenie mondanivalóját saját maga és a hallgatói előtt is. Amit hallottunk, az eléggé plauzibilis, de nem hiszi, hogy csak Orbán és Putyin miatt változtatott a nézetein Trump. Az amerikai elnök nagyon impulzív ember, ebbe beleférne, hogy ha egy új ember, mint a magyar miniszterelnök véleménye alátámasztja azt, ami benne elkezdett kialakulni, akkor felhasználja.

De Trumpnak az a legfontosabb, hogy Joe Bident akarja gátolni, akit fő riválisának tekint a következő elnökválasztáson. Mivel a volt demokrata alelnök fia dolgozott Ukrajnában, azt gondolta, hogy rajta keresztül lejárathatja. Magyar szempontból ennél sokkal fontosabb, hogy a magyar-ukrán viszonyt hogy befolyásolja ez a hír.

Mit tanácsolt volna, ha a kormányfő a javaslatát kérte volna? Jeszenszky jelezte: egyébként sajnálja, hogy megváltozott az Orbán miniszterelnökhöz fűződő viszonya. Az ő fenntartásai abból adódnak, ahogy nagyköveti időszakában az amerikaiakhoz és az oroszokhoz fűződő viszonyt kezelték. Szerinte az Egyesült Államokkal, mint Magyarország legfontosabb szövetségesével, mindenképpen baráti kapcsolatra kellett volna törekedni, nem azt nézni, milyen párti az elnök, függetlenül attól, hogyan ítélik meg Barack Obama munkásságát. Az oroszokkal az Antall-kormány is jó viszonyt alakítottak ki, a korrekt, jó viszony érdek, de a túlzott barátkozás semmiképpen.

Az előző ukrán vezetés számlájára írta a kapcsolat megromlását a magyarokkal. De jött egy új lehetőség Volodimir Zelenszkij elnök megválasztásával, ezt jól lehetett volna kihasználni, ehelyett Putyinnal együtt „bemószerolták” a még nem is ismert ukrán elnököt.

 
Donald Trump-Orbán Viktor találkozó Washingtonban (kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)
 


Kérdeztük a Donald Trump elleni alkotmányos vádemelésről (impeachment) is Jeszenszky Gézát. Szerinte ha ez sikeres lesz Trump ellen (aminek egyébként kisebb az esélye), az „borzasztó leégés”, a magyar kormánynak, hiszen akkor olyan elnök mellé állt, akit a saját népe elmozdít. Ha nem ez lesz, de Trump elveszíti a jövő évi választást, és jön egy demokrata elnök, akkor Trump támogatójaként néz majd a magyar kormányra, ami megint csak nem jelent jót. És ha Trump jól jön ki belőle, egy pár évig Orbánnak jó viszonya lehet vele, de a magyar-ukrán viszony biztos, hogy még rosszabb lesz. Putyinnal ettől függetlenül fűzzük továbbra is szorosabbra a szálakat, jön nemsokára, mint „törzsvendégünk”, építjük Paksot, haladunk előre egy nagyon rossz úton.

Orbán nem csinál titkot abból, hogy az orosz szankciókat ugyan megszavazta, de az eltörlésüket szeretné, és JG szerint ezért érvelni is akart Trumpnál, hogy „nyeljük le a békát” a Krím elfoglalása esetében – tette hozzá.

Erdogan szíriai hadjáratának támogatásával kapcsolatban a volt külügyi tárcavezető azt emelte ki: a migráció megelőzésének legjobb eszköze a béke, ez a török akció pedig megnöveli annak az esélyét, hogy újabb százezrek meneküljenek Európa felé. Ha arról prédikálnak, hogy meg kell védeni Mo.-t a migránsoktól és menekültektől, már csak ezért sem logikus ez a hozzáállás. Van most a nem túl sikeres keleti helyett egy „törökös nyitás”, vannak gazdag országok ebben a Türk tanácsban, amelyben Orbán Viktor nemrég felszólalt, de rendszereik a demokrácia felől nézve taszítóak – tette hozzá.

(Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Orbán Viktor/Facebook)

Megbeszéljük
2019.10.22. 17:15
Műsorvezető: Bolgár György