„Klubrádió
Hetes Stúdió

Nincs szükség többé a minneapolisi rendőrségre?

14/06/2020 22:14

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Minneapolis egyik érdekvédő és adománygyűjtő szervezetének ágazati igazgatója egyetért a rendőrség feloszlatásának ötletével. Ezzel szembe is megy a demokrata polgámesterrel. Politikai játszma is zajlik a szemünk előtt? Az Antifa randalírozik az utcákon, ahogy azt Trump elnök állítja? Mit lehet kezdeni az Országos Fegyver Szövetséggel? Venessa Fuentesszel az elmúlt három hét tüntetéseiről és várható intézményi változásokról, a most zajló vitákról beszélgettünk. Csernyánszky Judit interjúja.

2020. június 13. Hetes Stúdió / részlet, Venessa Fuentes-interjú (20.06.14.)
11:00
00:00

Önök is ott vannak a tüntetők között? Akik igazságot és egyenlő bánásmódot követelnek az utcán megelégelve a rendszert? – kérdeztük Venessa Fuentest Minneapolisból, a Headwater az Igazságért Alapítvány hálózati és kommunikációs igazgatóját. Akiről megtudtuk azt is, hogy aktív a helyi irodalmi életben is, írónak és költőnek is vallja magát.

A legkülönfélébb formában. A Headwater alapítvány és én is, mint a szervezet egyik alapítója ugyanis támogatjuk a tüntetéseken résztvevőket, mozgalmakat, közösségeket, akik – úgymond - elől viszik a zászlót. Pénzzel vagy egyéb formában. Eközben számos formában dolgozunk azon, amiért tüntetnek az emberek. Személy szerint én nem tüntetek, mert most például hajléktalanokkal foglalkozom, zömében olyanokkal, akiket a rendőrség lakoltatott ki, és az a feladatom, hogy megvédjem őket, ha erőszakosan vagy méltánytalanul bánnak velük. De említhetem az egyik kollégámat is, aki az önkéntes részlegünket vezeti, és a tüntetőknek szerveznek és csomagolnak élelmiszert, viszik ki nekik – teszik ezt lassan három hete. Szóval kérdésére a válaszom: igen is meg nem is.

 
Venessa Fuentes
 

Hogyan látja, értékeli az elmúlt három hét tüntetéssorozatát?

A George Floyd halála óta eltelt három hétben sajnos rablásokkal és fosztogatásokkal is szembesültünk. Ezek a népek nem tartoznak a mozgalmunkhoz. Miattuk kellett a nemzeti gárdát mozgósítani, mert még gyújtogattak is, életveszélyes, amit tesznek. Természetesen a tüntetők is megijedtek, amikor látták, hogy a katonaság is megindult ellenük, ez tényleg nem hiányzott senkinek. De az utóbbi egy hétben kezd normalizálódni a helyzet, vissza tudunk térni a tiltakozások eredeti céljához, mert sikerült kiszűrni a mozgalomból – ezeket a…, nem is tudom, hogy hívjam őket…, de mégiscsak bűnözőket kell mondanom.

Ők ön szerint az Antifa mozgalom, amelyet Donald Trump elnök előszeretettel említ? A szélsőséges, náciellenes baloldal – a trumpi értelmezésben?

Nem hiszem, hogy ők lennének. Az Antifa inkább ideológiai mozgalom, nem szervezett társaság. Trump elnök ugyan valóban azt állítja, de én inkább azt mondanám, ők (a tüntetések erőszakos résztvevői – a szerk.) a fehérek felsőbbrendűségét hirdető mozgalomhoz tartoznak, amelyek államok szerte egy szervezettebben lépnek fel. Minnesota államban is jelen vannak. Ők sokkal inkább a szélsőjobbhoz tartoznak, és várnak arra a pillanatra, amikor végre megmutathatják magukat. Ilyen volt Minneapolisban is az a pillanat, amikor George Floydot meggyilkolta a rendőr, ami ösztönzést adott nekik, hogy egyre nagyobb nyilvánosság előtt is felvállalhassák, kik ők és mit akarnak. Nemcsak törnek-zúznak, de borzasztóan sok kárt okoznak a mozgalmunknak és káoszt az országban.

A fehér rendőr gyilkos tette után ön is úgy gondolja, mint a Black Lives Matter, hogy fel kell oszlatni a rendőrséget?

Igen, abszolút. Én is a rendőrséget megszüntetők mozgalmához sorolom magam. El sem tudja képzelni, hogy mi mindenen vagyunk már túl. Rengeteg reformot próbáltunk bevezetni a városban, és értem ezen a rendőrtisztek szervezetét is, amelyet szintén bevontunk a reformokba, és mindezek ellenére ide jutottunk. A rendőröknek akkora hatalmuk van – szervezetileg – és olyan sok privilégiumuk, hogy teljesen elvesztették a kapcsolatukat a minneapolisi közösséggel, azokkal, akik irányítják a várost, azokkal az emberekkel, akik fel akarják nevelni a gyereküket a városban. De hogy tényszerű is legyek, a rendőrségi állomány mindössze 8 százaléka él a városban, a többiek nem is itt laknak. Ami most történik, annak véget kell vetni. Tudom, ez nem megy egyik napról a másikra, de az biztos, hogy így nem folytatható tovább. Legyen vége ennek a rendőrségnek.

Hogyan kellene megváltoztatni a rendőrséget?

Először is iszonyúan magas támogatást kapnak mindenhonnan, a forrásokat meg kell vonni tőlük – első lépésben. Milliókat zsebelnek be. Tavaly a mi polgármesterünk is 8 millió dollárral fejelte meg a büdzséjüket annak ellenére, hogy bírálták ezért és tüntettek is ellene. Pedig békés dialógust is kezdeményeztünk tavaly arról, mi hogyan szeretnénk működtetni a rendőrséget. Alapvetően pedig arra gondolok, hogy a rendőrséget nem kellene annyira felfegyverezni, amennyire most, mert ezzel csak fokozzák az amúgy is felszült helyzetet a közösségünkben. Ezeket a plusz forrásokat inkább mentálhigiénés gondozásra, szociális intézmények megerősítésére kellene használni, mint fegyverek vásárlására. Inkább támogatni kellene az embereket, mint börtönbe csukni vagy megölni őket – mert nem ez a megoldás a problémánkra.

Tehát rendőrség nélkül is el tudja képzelni az életét?

Nem hiszem, hogy ez bekövetkezne az én életemben. De valóban, az elmúlt három hétben olyan összefogást tapasztalok számos szervezet között ennek megvalósításáért, amely eléggé felgyorsította a folyamatokat. Itt van például a Black Vision’s Collective (amely ígért jövő héten interjút a Klubrádiónak) vagy az Among Blacks mozgalma, és egyre többen vannak szervezetek, egyének és önkéntesek, művészek, jogászok, akik csatlakoznak a „számoljuk fel a rendőrséget” akciótervhez, ami számomra igazán biztató.

De hát nagyon sok fegyver van az utcán, sokan hordanak fegyvert magukkal. Hogy lehet ezt a patthelyzetet feloldani?

Így van, úgyhogy ez egy jó kérdés, és nyilvánvalóan sok ehhez hasonló vetődik fel, miközben dolgozunk a rendőrség felszámolásán. Én is abban a kerületben lakom és közel ahhoz a helyhez, ahol George Floydot meggyilkolták. A helyzetet saját bőrünkön is megtapasztaljuk. Egyelőre erre a kérdésre nincs válaszunk, nem tudjuk, mit lehet tenni ezzel a rengeteg fegyverrel. Ugye, az alapvető probléma az NRA-vel, az Országos Fegyver Szövetséggel van, amelynek sok városi képviselő, de a Capitoliumon sok törvényhozó is a lekötelezettje. Roppant nagy hatalommal és befolyással rendelkező lobbiszervezetről beszélünk, amely szoros kapcsolatban áll a kormányzattal, mivel sok törvényhozó kampányát támogatta az NRA. Ők nagyon súlyos problémát jelentenek, amelyre egyelőre nincs válaszunk. Bárcsak tudnánk, mi a megoldás. Többek között arról is nagy vita van, hogyan kellene átalakítani, hogy ne szólhassanak bele a politikába.

Egyáltalán, Trump elnök beleszólhat a minneapolisi rendőrség feloszlatásába? Van neki erre jogosítványa?

Tudtommal nem szólhat bele. Erről is folyik a vita, de ugyebár alapvetően az NRA-problémát kellene valahogy kezelni, amelyhez – szakmámból kifolyólag persze nem értek, de ez lenne a dolgok alfája és ómegája.

Azért jó lenne, ha elmagyarázná nekem, amit nem értek. Az önök városa tagadhatatlanul demokrata. A polgármesterük is demokrata, magukkal együtt vonult az utcán, mert ő sem értett egyet a rendőrségi intézkedéssel és tiltakozott a Black Lives Matter mozgalommal együtt. Mégis elzavarták a menetből, megszégyenülten kellett távoznia a tömegből, mert azt mondta, nem hajlandó a rendőrséget felszámolni, és erre kifütyülték. Néhány embert elküldene a  polgármester, de szerinte az intézmény megreformálásában kellene gondolkodni. Akkor most ez egy politikai mozgalom is, amit önök szerveznek, a demokraták ellen is?

Hát persze, minden átpolitizált. Most csak a magam nevében beszélek, aki fekete, aki itt nőtt fel, ismeri a helyi viszonyokat. Igen, valóban elmondta, hogy rettenetes dolog történt George Floyddal, elment a médiába "siránkozni", elment a temetésére, megható beszédeket tart, de ezzel együtt az az érzésem, nem érti, mi miért történik. Vagy külső nyomás hatására, vagy más a meggyőződése, nem tudom. Mindenesetre helyközi választások lesznek, meglátjuk, labdába rúg-e még. Ő egyáltalán nem hallja meg, mit mondanak itt az emberek, mit szeretnének tőle hallani. Igen, valóban így van, mi erősen baloldaliak vagyunk itt a városban. De tegyük hozzá, hogy Minnesota kifejezetten piros állam, azaz republikánus. És azt is tudom, hogy egyre nagyobb tömegben állnak át arra az oldalra az emberek, ahol a rendőrséget nem akarják így, ebben a formában tovább működtetni.

Mennyire esnek egybe az önök elképzelései Joe Biden demokrata elnökjelöltével, pontosabban mennyire képviseli ő önöket?

Nehéz kérdés. Mivel annyira a helyi ügyekre fókuszálunk most, hirtelen nem is tudom. Azt tudom, hogy a mi oldalunkat képviseli, de nem a legtökéletesebb személyiség. De hát egyikünk sem tökéletes, nem igaz? Az biztos, hogy nem kifejezetten az én ideális jelöltem, nem az én elképzelésem az elnöki posztra, de a remény hal meg utoljára. Remélem, ha betölti a legmagasabb hivatali posztot, akkor képes lesz meghallani a lentiek hangját is. Most azonban – nem akarok kitérni a kérdés elől – alacsonyra teszem a mércét vele szemben, amikor az elvárásaimat fogalmazom meg (bukik ki Venessa Fuentes irodalmi vénája).

 
George Floydot ábrázoló falfestmény Minneapolisban, kép: Lorie Shaull/Flickr.com
 


George Floyd hatnapos gyászszertartása és a temetése után vagyunk. Folytatódik a tiltakozás Államok-szerte? Meddig tart?

Mi biztos folytatjuk, a városi tanács tagjaként is dolgozunk azon a többi szervezettel és mozgalommal együtt, hogy a rendőrséget megszüntessék. Szerintünk ugyanis az igazságos bánásmód elérésének most ez a járható útja, ez tűnik a leggyorsabb, kézenfekvő megoldásnak. Ez egy hosszú játszma, aminek lökést adott George Floyd halála. A feketék ellen államilag intézményesített szankciókat fel kell számolnunk. Ennek dolgozzuk ki most a hátterét, a hálózatot, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni ebbe a diskurzusba. De ez most már nem csak a feketék érdeke. Ebbe a színesbőrűek mind beletartoznak, ahogy a melegek és a transzneműek is, és azok a fehérek is, akiket hátrányosan megkülönböztetnek. Szükségünk van egymásra, mert nagyon sok drámai esemény történik mindannyiunkkal, és meg kell találnunk a gyógyítás és a gyógyulás módját, hogy egy új, igazságos rendszert felépíthessünk tégláról téglára.

Az önök tiltakozása nemzetközi mozgalmat indított el és pár nap alatt kiderült, milyen sok a rendszerrel elégedetlen ember Európa-szerte. Hogy milyen sok helyen küszködnek ugyanazokkal a problémákkal, mint önök. Budapesten az amerikai nagykövetség közelében, a Szabadság téren volt szimpátia-tüntetés, de egyben tüntetés a kisebbségek elleni diszkrimináció, a rasszizmus ellen is.

Nagyon köszönöm, hogy erre is rákérdezett. Most önnel beszélek erről. Tudom, hogy Magyarország elég konzervatív ország, a mi ideológiánkhoz képest. De maga előtt beszéltem brit újságíróval, franciával, és a többi amerikai államból is hívnak, hogy elmondhassam, mi az ábra. Minneapolis, ahol eddigi életemet eltöltöttem, most a világ figyelmének a homlokterébe került, sőt, sokan még az Államokban sem tudják, mennyire kiélezett itt a helyzet. Átmenő város vagyunk. Nem tudják, mennyire rosszak a megélhetés körülményei, a lakhatás viszonyai, milyen nagy problémák vannak a feketék és a fehérek között, legyen szó oktatásról, foglalkoztatásról. Az a szolidaritás, amit most megtapasztaltunk más államok részéről, illetve más országok részéről is világszerte, juttatta a mozgalmunkat abba a stádiumba, amely óriási előrelépést jelent a korábbiakhoz képest. Ezt mi most nagyon nagyra értékeljük. Segít minket célunk elérésében, azt érezzük, nem vagyunk egyedül, és legalább a világ is tudomást szerez arról, milyen az élet Minneapolisban – nyilatkozta rádiónknak Venessa Fuentes, a Headwater az Igazságért Alapítvány hálózati és kommunikációs igazgatója.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Flickr.com

Hetes Stúdió
2020. június 13., szombat 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit