„Klubrádió
Eurozóna

Trumpot nem lehet kitenni?

20/12/2019 15:11

| Szerző: Klubrádió

Vád alá helyezte az amerikai elnököt a képviselőház. Az impeachment eljárás a felsőházban folytatódik, ahol viszont a republikánusoké a terep.

2019. december 20. Eurozóna - részlet 19.12.20. Nagy Gábor
18:40
00:00

Két vádat hoztak föl Donapld Trump ellen. Az egyik a hatalommal való visszaélés, amit úgy követett volna el, hogy a segélyek visszatartásának felvetésével gyakorolt nyomást az ukrán elnökre. Zelenszkijnél azt akarta elérni, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiráns fia ellen. A másik vád, hogy akadályozta az ellene folyó vizsgálatot, nem adott ki dokumentumokat, illetve megtiltotta munkatársainak, hogy vallomást tegyenek – ismertette a helyzetet Nagy Gábor, a HVG vezető szerkesztője.

Most törvénykezési szünet van az Egyesült Államokban, az ügy januárban folytatódik a felsőházban. Nem valószínű, hogy végül elítélik Trumpot, hiszen ott republikánus többség van. Addig is tart a kötélhúzás, a képviselőház elnöke hivatalosan még el sem küldte a vádpontokat a szenátusnak. Az úgynevezett ügygondnokokat sem nevezték még ki, akik tulajdonképpen az ügyészi feladatokat látnák el. Az is igaz, hogy az impeachment lefolytatására nincsenek egészen pontos, részletes alkotmányos szabályok.

Trump előtt eddig (1789 óta) két amerikai elnököt helyeztek vád alá, de egyiket sem mozdították el tisztségéből, igaz egyik sem indult újra elnökválasztáson. Látni kell, hogy ez nem egy klasszikus bűnvádi eljárás, hanem politikai processzus. Olyan vádakat kell felhozni, és olyan érveket kell használni, amiket az átlagemberek is megértenek.

A szakértő szerint tárgyalás szinte biztosan lesz, ezt az elnök is akarja. Trump biztos abban, hogy fel fogják menteni, már most is azt hangsúlyozza, hogy az egész eljárás egy boszorkányüldözés. Figyelembe kell venni, hogy a választási kampány közepén járunk már. A közvéleménynek van egy érzékelhető többsége, amely támogatja a vádemelést, de kevesebben vannak, akik valóban szeretnék eltávolítani Trumpot a pozíciójából. Az emberek másik része valóban politikai vendettának látja az egészet. Aztán vannak, akik nem akarnak ezzel foglalkozni, hiszen közeledik a választás, majd akkor eldől, hogy ki lesz az elnök.

Az biztos, hogy az Egyesült Államok közvéleménye nagyon megosztott, az álláspontok meglehetősen merevek. Az ügy mindkét párt politikusait nehéz helyzetbe hozhatja a kampányban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Eurozóna
2019.12.20.13:00
Műsorvezető: Zentai Péter