„Klubrádió
Reggeli gyors

Trump tényleg hallgatott Orbánra, de csak Kárpátalja ügyében

10/12/2019 14:58

| Szerző: Klubrádió

Igaznak tűnik, hogy Donald Trump hallgatott Orbán Viktorra, de csak a kárpátaljai kérdésben. Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója nem tud arról, hogy Orbán az új ukrán elnököt támadta vagy Ukrajna korrupcióját firtatta volna a májusi washingtoni találkozón.

2019. december 10. Reggeli gyors / részlet, Panyi Szabolcs (19.12.10.)
07:13
00:00

Tényleg Orbán Viktor hangolhatta Ukrajna ellen Donald Trumpot? Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója járt utána a témának.

A Reggeli gyorsban elmondta: a világpolitikai háttér az, hogy Trump ellen tart most az alkotmányos vádeljárás (impeachment), azért, mert a vádak szerint megpróbálta zsarolni Volodimir Zelenszkij új ukrán elnököt, hogy Trump fő demokrata kihívója, Joe Biden fia ellen indítson vizsgálatot, ezért cserébe fehér házi látogatást ígért és ettől tette függővé egy Ukrajnának nagyon fontos katonai támogatás megítélését.

Hogy Trump ilyeneket gondol, ilyen ellenséges Zelenszkijjel, az a vádeljárás több tanúja szerint is Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Orbán Viktornak köszönhető. Azt állították Orbánról, hogy Ukrajna orra alá akart borsot törni, az ukrán oligarchák és az új elnök kapcsolatáról, a korrupcióról beszélt.

 
Donald Trump, Orbán Viktor találkozó Washingtonban
Facebook
 


Panyi Szabolcs tudott beszélni olyan emberekkel, akik ott voltak a tárgyaláson. Ukrajna témája valóban szóba került a megbeszélésen, de kizárólag Kárpátaljáról és az ukrán oktatási törvényről beszéltek, amely a magyar kisebbség anyanyelvi tanulási lehetőségeit ellehetetleníti. Erre hivatkozva kezdte el blokkolni Magyarország Ukrajna NATO-csatlakozását, és ez az amerikaiaknak nem tetszett. De arról egy forrás se számolt be, hogy Orbán Viktor konkrétan Zelenszkijt ócsárolta volna vagy az ukrán korrupcióról beszélt volna.

Nehéz pontos információt szerezni, mert a tárgyalás elején volt egy privát megbeszélés Trump és Orbán között, hogy ott mi hangzott el, az a magyar miniszterelnök egy ebéden közölte a kíséretének tagjaival. Nekik azt mondta, Kárpátaljáról és az oktatási törvényről beszéltek, illetve ezzel összefüggésben a magyar vétóról. A tárgyalás plenáris részén, amikor szóba került Ukrajna, Trump „lekeverte” a témát,mondván, hogy ezt már megbeszélte Orbánnal, és a magyar miniszterelnök „jobban tudja”. Tehát igaznak tűnik, hogy Trump hallgatott Orbánra, de csak a kárpátaljai kérdésben.

Nagyon nehezen jött össze a magyar-amerikai legmagasabb szintű találkozó, Orbánék már 2017-ben remélték, de csak idén tavasszal sikerült tető alá hozni. Az amerikai diplomáciának eleinte nagyon sok problémája volt a magyar kormánnyal, az ukrán kérdésben is jelentős nézetkülönbség volt, hiszen Ukrajnával elvileg szolidárisnak kellene lenni az orosz agresszió miatt. De ahogy telt az idő, az amerikaiak úgy látták, hogy inkább a gáz- és fegyverüzletekben lehet előrelépést elérni – közölte a Direkt36 újságírója.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2019.12.10. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes