„Klubrádió
Reggeli gyors

Budapestre jött nyomozni Trump ügyvédje

5/12/2019 10:41

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Magyarországon járt Rudy Giuliani, az amerikai elnök ügyvédje, a Trump elleni impeachment eljárás ügyében. Giuliani állítólag a volt ukrán főügyésszel és más ukrán hivatalos személyekkel is találkozott, valamint együtt vacsorázott David B. Cornstein nagykövettel. Guiliani sajtósa azt ígérte, hogy egy budapesti interjúnak is köszönhetően, hamarosan rendkívüli, bizonyító erejű tanúvallomást láthatnak az amerikai tévénézők Trump védelmében.

2019. december 05. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (19.12.05.)
05:31
00:00
Budapesten és Kijevben járt a héten Rudolph Giuliani, az alkotmányos vádeljárással szembenéző amerikai elnök, Donald Trump személyes ügyvédje, hogy volt ukrán ügyészekkel tárgyaljon, és olyan bizonyítékokat gyűjtsön be, amelyek cáfolhatják a Trump ellen indított kongresszusi nyomozás jogosságát – írta meg értesüléseit a New York Times.

Magyarországon kedden találkozott Jurij Lucenko, volt ukrán főügyésszel, aki kulcsfigurája lett az amerikai kongresszus hírszerzési bizottsága vizsgálódásainak. Szerdán pedig már Kijevben tárgyalt két ukrán ügyésszel, akik Joe Biden, volt demokrata alelnököt korrupcióval vádolták, ellenben el akarták boronálni Trump volt kampánymenedzserének, Paul Manafortnak az ukrán bizniszeit.

Egyébiránt Manafort már börtönben ül. A kijevi ügyészek ellen – nem mellesleg – szintén korrupciós nyomozás folyt. Nem titok most már az sem, hogy Giuliani európai turnéja kapcsolatban van a konzervatív irányultságú One America News tévétársaság által készülő dokumentumfilmmel, amely az impeachment eljárás alá vont Trump védelmében gyűjt anyagokat. Céljuk, hogy bemutassák, Trump politikai ellenfeleinek, így Joe Bidennek milyen sötét, Ukrajnához köthető ügyei vannak. Budapesten a tévéstáb egyik tagja le is forgatott a több részből álló sorozat számára egy Lucenko-interjút. (A volt ukrán főügyészt annai idején hivatali hatalommal való visszaélés vádjával távolították el a posztjáról.)

Kifejezetten magánjellegű

Giuliani szintén Budapesten találkozott további két ukrán hivatalos személlyel, Andrij Telizsenkóval és Andrij V. Artemenkóval, aki Trump támogatóinak számítanak. Kedd este pedig David B. Cornstein amerikai nagykövettel vacsorázott, aki nemcsak Trumpnak, de Giulianinak is jó barátja. A cikk megjegyzi, hogy Cornstein udvarolgat Magyarország autoriter kormányfőjének, Orbán Viktornak, aki cserébe megpróbálta alátámasztani Trumpnak az ukrajnai rendszer korruptságáról szóló nézeteit.

A budapesti amerikai követség szóvivője közleményt adott ki a hír kirobbanása után, amelyben leszögezi, hogy az ominózus vacsora kifejezetten magánjellegű volt Cornstein régi jó barátjával. Senki más nem vett részt a vacsorán.

A New York Times értesüléseit a CNN is megerősítette, hozzátéve: Giuliani sajtósától azt az információt kapták, hogy a budapesti interjúnak is köszönhetően, hamarosan rendkívüli, bizonyító erejű tanúvallomást láthatnak a tévénézők – csak addig biztonságosan haza is érjenek a stáb tagjai és maga Giuliani is.

A hír dagad, egyre több sajtóorgánum veszi át a New York Times cikkét.

Orbán és botrányba keveredett mestere

A Trump elnök szócsövének számító Breibart News beszámol arról, hogy Orbán Viktor Londonban kedden átadta Roger Scrutonnak a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést.

Az amerikai konzervatív portál a világ egyik legnagyobb filozófusának titulálja Scrutont, akit nemrég a brit kormány fake news botránnyal hozott hírbe és szégyenített meg. A fiatal Orbánt antikommunista aktivistaként írta le, aki a 80-as években Scruton tanítványa volt. Megtudtuk a cikkből azt is, hogy a nyár folyamán hasonló kitüntetést kapott a filozófus a lengyel kormánytól is.

A Breibart-anyagot a londoni magyar követségen készült fotókkal és videóval is illusztrálták, valamint Orbán Facebook profiljáról beágyazták azt a rövid felvételt, amelyen az látható hogyan pózol a magyar kormányfő a Downing Street 10. előtt, ahol aztán ajtót nyitnak neki, hogy beléphessen a brit miniszterelnök rezidenciájára.

Különös optika

Az Euobserver, a Yahoo News is lehozta a Reuters alapján Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentését, miszerint Magyarország (nem a kormány!) mindaddig blokkolja krajna és a NATO partnerségi viszonyának továbbépítését, amíg Kijev nem hajlandó visszaállítani a magyar kisebbségek jogait az új oktatási törvény módosításával.

A New York Timesban is megjelent írásnak különös optikát ad, hogy a Trump elnök ellen folyó impeachment-nyomozásban előkerült ügyekhez több szálon is köthető Orbán Viktor. Szó van a Vlagymir Putyin orosz elnökhöz fűződő barátságáról és a közös sajtótájékoztatójukon elhangzott kijelentésről, miszerint nem Oroszország, hanem Ukrajna avatkozott be a 2016-os amerikai elnökválasztásba. Ez ugyanis a legújabb vesszőparipája Donald Trumpnak.

Mi a jogállam? Két magyar válasz is érkezett

Majtényi László volt ombudsman Varga Judit igazságügyi miniszter napokban megjelent írására reagál egy véleménycikkben az Euronews oldalán.

Varga Judit Tények, amiket tudni akartál a jogállamról, de soha nem volt merszed megkérdezni címmel közölt írására Majtényi a Néhány tény a jogállamról, amit neki tudnia kellene címmel reagált. Többek közt konstatálja, hogy a jogállam, amit az igazságügyi miniszter felkapott kifejezésnek tart, civilizációnk, az állam működésének és mindennapi életünknek az alapja.

Külföldön is hír a magyar gyorskorcsolyázó botránya

Számos médiumban – többek között a kanadai National Postban is – hír lett Burján Csaba gyorskorcsolyázó olimpikon Kínát minősítő, a válogatott edzője, a kínai Zhang Jing Lina szerint sértő és rasszista megjegyzése az Instagramon. Burján egy sanghaji repülőtéren készített fotót posztolt, amelyen Kínát az angol f betűs kifejezéssel illette. A posztot már törölte Burján, és bocsánatot kért csapatkapitánytól, aki a poszt miatt benyújtotta lemondását.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. december 05., csütörtök 07.00
riporter: Csernyánszky Judit