„Klubrádió
A lényeg

Vád alá helyezték Trumpot

19/12/2019 08:20

| Szerző: MTI

Megindította a Donald Trump alkotmányos felelősségre vonását célzó eljárást az amerikai kongresszus alsóháza. A demokrata többségű képviselőház a Republikánus párti elnök ellen felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt egyaránt megszavazta a kezdeményezést, így döntött az amerikai elnök  elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás, vagyis az úgynevezett impeachment lefolytatásáról. A törvényhozók párthovatartozás szerint voksoltak, csak egyetlen demokrata párti képviselő szavazott együtt a republikánusokkal. 

Donald Trump  szerint a szenátus helyreállítja a törvényes rendet, és tisztázza őt az ellene felhozott vádak alól. A folyamat felsőházi tárgyalása január elején várható. A képviselőházi szavazást a Fehér Ház "az amerikai történelem egyik leggyalázatosabb politikai epizódjának" minősítette . Mint fogalmaznak, "a demokraták egyetlen republikánus szavazat és bűncselekményre utaló egyetlen bizonyíték nélkül keresztülnyomták a képviselőházban az impeachment törvénytelen cikkelyeit".

Az Egyesült Államok számára nagyon szomorúnak, de az alkotmányosság szempontjából nagyszerűnek nevezte Nancy Pelosi demokrata párti házelnök, hogy a képviselőház megszavazta a Donald Trump elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását.  A házelnök az impeachmentet előkészítő két képviselőházi bizottság vezetőivel, a hírszerzési bizottságot irányító Adam Schiff-fel és az igazságügyi bizottság elnökével, Jerrold Nadlerrel közösen tartott sajtótájékoztatót. Itt arról beszéltek, hogy tisztességes eljárásra lenne szükség a szenátusban.