„Támogassa
Reggeli gyors

Nem lehet sumákolni a teszteléssel

14/10/2020 11:26

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az EU tagállamai elfogadtak egy ajánlást, amely szerint látható lesz, hogy hol mennyire terjed a koronavírus. Egységes lesz a korlátozások bevezetése is.

2020. október 14. Reggeli gyors - részlet 20.10.14. Ujhelyi István
09:00
00:00

Alapelv, hogy az Európai Unión belül biztosítani kell az emberek szabad mozgását. A népegészség védelmében hozott korlátozásoknak arányosnak kell lenniük, nem lehetnek megkülönböztetőek, és azonnal fel kell oldani azokat, amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi. A tagállamok eddig egyoldalúan zártak le határokat, mindenféle egyeztetés nélkül. Önkényesen nyilvánítottak egy-egy országot biztonságosnak, vagy fertőzöttnek. A magyar kormány odáig is elment, hogy nem akar beengedni senkit. Az Európai Parlament régóta sürget egy átfogó, mindenkire érvényes, egységes szabályozást.

Nos, megszületett az ajánlás, amiről tudni kell, hogy nem kötelező érvényű. Ha az Orbán-kormány úgy dönt, hogy nem tartja be, akkor megteheti. Az uniós alapszerződés nem ad több jogot a vezető testületeknek, mint amivel most éltek.

A lényeg, hogy a nemzetközi tudományos életben használt szempontok alapján sorolják be a tagállamokat, illetve régiókat fertőzöttségi kategóriákba, ennek alapján kapnak egy színt. Ez a szisztéma már ismerős, a zöld a veszélytelen, a sárga a közepesen fertőzött, a vörös pedig a veszélyes területet jelzi. A szürke ezt, ahonnan nincs értékelhető adat. Az utazási korlátozások bevezetése e besorolás alapján történhet.

Újdonság, hogy a tagállamoknak rendszeresen tájékoztatniuk kell az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központot (ECDC). Adatokat kell szolgáltatniuk az új Covid-19-es esetekről, az elvégzett tesztekről és azok eredményéről. Mindezt hetente nyilvánosságra fogják hozni, így bárki képet kaphat a veszélyhelyzetről. Tekintettel arra, hogy a tesztelés több napos folyamat, az EU-ban szorgalmazzák a megbízható gyorstesztek alkalmazását is, amelyek például repülőtereken különösen hasznosak lennének. Egységesítik a karantén elrendelésére vonatkozó szabályokat is.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a Reggeli gyorsban arról is beszélt, hogy szeretnének tovább lépni. Arra törekszenek, hogy egységes legyen az Európai Unióban az egészségügyi ellátás. Minden polgárnak ugyanolyan jogai, lehetőségei legyenek. A parlamentben támogatókra talált az ötlet, a Bizottságban is van hajlandóság, már csak az állam-, illetve kormányfőket kell meggyőzni. Ez persze nem lesz könnyű, az Európai Tanácsban szinte minden vezető a saját belpolitikai érdekeit nézi, sokan vannak, akik úgy mennek el egy tanácskozásra, hogy bármi is legyen, vétózni fognak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.10.14. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre